Politică

Maia Sandu, către liderii mondiali, la Davos: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol

Maia Sandu a îndemnat liderii lumii să susțină Ucraina ca să poată învinge în războiul inițiat de Federația Rusă în februarie, anul trecut. Apelul a fost lansat în cadrul unei conferințe de la Forumul Economic Mondial de la Davos, care se desfășoară în aceste zile.

„Noi trebuie să ajutăm Ucraina, toți împreună. Să o ajutăm ca să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol”, a declarat Maia Sandu.

Ea s-a referit la faptul că Moscova a încercat să șantajeze țările din regiune prin faptul că deținea controlul asupra resurselor energetice, în special gazele naturale livrate în Europa. Dar pentru cetățenii din Republica Moldova acest lucru a însemnat costuri devastatoare, mai ales că o mare parte a populației are venituri destul de modeste.

„Desigur că Moldova era vulnerabilă, pentru că a depins 100% de o singură sursă de gaze, de la Gazprom, încă înainte ca războiul să înceapă. Acum primim doar 40% din gazele rusești de la Gazprom și am reușit rapid să diversificăm resursele. Rusia a contat pe faptul că ne va șantaja prin aceste resurse, dar Europa a reușit să găsească soluții, ceea ce nu este ușor. Îmi aduc aminte de discuțiile din aprilie și mai, când erau diferite propuneri și mulți oameni nu credeau că UE va găsi soluții atăt de rapid.

Da, noi trebuie să plătim un preț, și ne pare rău că cetățenii au plătit un preț foarte mare. În Moldova tariful la gaze a crescut de 7 ori și asta nu e o țară în care oamenii să aibă venituri mari. Puteți înțelege care sunt costurile. Dar noi credem în democrație și noi vrem să fim parte a lumii libere și soluția este să fim împreună”, a mai declarat Maia Sandu.

Forumul Economic Mondial de la Davos are loc în perioada 16-20 ianuarie și întrunește diverse personalități politice din lume. Subiectul principal din acest an al Forumului este războiul din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. „Dar noi vrem să fim parte a lumii libere și trebuie să fim împreună” – „dar o să fim Oleacă cu fundul în două luntrii, în CSI , ne vom integra în UE peste 50 de ani ! Ce ne trebuie să mergem pe calea firească de Reîntregirea poporului nostru Românesc , mai vrem și Oleacă la ” Treucă” și așa am scuipat în „Declarația de Independență”, care , conform Hotărârei CC din 5 12 2013 ” Prevalează asupra Constituției” și în care este Răspicat stipulată eliminarea Consecințelor Pactului Criminal Molotov-Ribentrop și Reunirea cu Patria- Mamă, România ! În concluzie: ” Vrem și în UE , dar scuipăm în tot ce este European , inclusiv în Democrație și nu ne respectăm chiar Legile fundamentale ale acestui stat artificial , Republica Molotova” Bravo, PAS! Succes la următoarele Parlamentare de la Diasporă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *