Actualitate

Maia Sandu, de Ziua Independenței: „Moldova poate să-și păstreze și să-și consolideze democrația doar în UE”

Astăzi, 27 august, Republica Moldova sărbătorește 31 de ani de independență. Inaugurarea festivității are loc în Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, la eveniment participă conducerea țării noastre, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, veterani ai războiului de la Nistru, locuitori și oaspeți ai Capitalei, transmite Jurnal.md.

În mesajul de Ziua Independenței, președintele Maia Sandu a felicitat cetățenii R. Moldova cu această frumoasă sărbătoare și a reiterat că „Moldova poate să-și păstreze și să-și consolideze democrația doar în UE”.

„Șansa de a fi fericit se poate împlini doar când nevoile noastre firești sunt asigurate. Când mergi la culcare fără să-ți fie frică că noaptea ar putea cădea un obuz peste casa în care dorm oamenii dragi ție.

Când nicio mamă nu trebuie să-și ducă copiii departe de casă, în altă țară, pentru a-i proteja. Când tații se duc la lucru, nu la război.

Când poți spune ce crezi fără să ai de suferit din cauza asta. Când nu ajungi la închisoare pentru că pledezi pentru pace și te opui războiului. Sau pentru că critici guvernarea.

Când nu ești nevoit să vorbești în șoaptă în casa ta. Când statul tău te apără și te ajută. Când statul prețuiește viața fiecărui cetățean al său.

Da, veți spune, și când avem bani suficienți ca să trăim demn. Așa este. Însă ca oamenii să poată câștiga salarii bune, țara trebuie să fie puternică și democratică. Puternică – ca să-și poată apăra cetățenii de cei care ar vrea să le facă rău. Și democratică – ca să țină cont de nevoile cetățenilor.

Doar într-o țară democratică oamenii pot alege ce e mai bine pentru ei. Doar într-o țară liberă statul lucrează pentru popor, a menționat președintele.

De asemenea, Sandu a vorbit și despre impactul războiului nedrept din Ucraina asupra oamenilor din Republica Moldova.

„De șase luni, vecinii noștri ucraineni își apără casa și masa, își apără libertatea cu arma în mână și, din păcate, cu prețul propriei vieți. A lor și a copiilor. Pentru că vor să trăiască liberi în țara lor, să-și decidă singuri viitorul și soarta. Noi am sărit în ajutorul vecinilor noștri ucraineni. Am împărțit din puținul pe care îl avem cu ei, ne-am deschis casele și inimile pentru femeile, copiii și bătrânii speriați, aciuați în țara noastră în timp ce bombele cădeau peste locuințele lor din Ucraina. O lume întreagă ne-a văzut așa cum suntem: o țară mică cu inimă mare. Condamnăm războiul deoarece condamnăm crima. Condamnăm războiul pentru că iubim viața. Iubim pacea. (…) Aceste greutăți nu ne vor face să lăsăm mâinile în jos. Dimpotrivă, ne pot uni mai strâns, ne pot întări. Căci așa suntem noi – strângem rândurile la nevoie”, a mai spus președintele.

Evenimente dedicate Zilei Independenței au loc în toate localitățile din țară.

Menționăm că pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, orchestra Prezidențială, orchestra MAI, Capela corală academică „Doina”, solista Mariana Bulicanu, studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, BrioSonores, Igor Podgoreanu, Cătălin Josan, dar și violoniștii Alexandra Conunova și Ilian Gârneț.

Programul va culmina cu defilarea fanfarelor militare în Piața Marii Adunări Naționale.

Seara, cu începere de la ora 18.00, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub & Frații Advahov și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cum a declarat recent D-a Presedinte : “Noi nu cautam cale scurta spre Aderare la UE” — aluzie la Reunire cu Patria Mama ,Romania si care contesta originea Basarabenilor, care este Romaneasca! Dar dupa parerea mea personala — Romania a facut o mare greseala atunci, cand in 1991 a recunoscut printre primii fosta sa Provincie, Basarabia — cu denumirea Republica Moldova ! Consider ca si actualmente , Statul Roman are mai multe drepturi la aceasta denumire ! România poate cere oricând Republicii Moldova să-și schimbe denumirea statală la fel cum a făcut și Grecia cu Republica Macedonia, care a fost nevoită să-și schimbe numele în Republica Macedonia de Nord, pentru că altfel orice acțiune pe plan internațional i-ar fi fost blocată.Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Grigore Ureche, Alexei Mateevici și absolut toți vechii oameni de seamă ai Moldovei, spun clar și răspicat că moldovenii sunt parte a națiunii române și vorbesc limba română. La momentul independenței și formării noii Republici, aceasta nu avea nimic identitar ca stat, ca fost teritoriu al Moldovei medievale.
    De aceea a trebuit să ia de la România care e moștenitoarea și continuatoarea Moldovei medievale, o mulțime de lucruri pentru a-și redescoperi identitatea pierdută. Și România le-a oferit pe toate cu generozitate.
    A luat limba literară că nu avea, a luat imnul că nu avea (înlocuit de rusofili între timp), a luat steagul românesc că nu avea. Inclusiv Leul, moneda națională a României a fost dăruită Republicii de lângă Moldova, ca astăzi să vină tot felul de (kalașnikoave, nadejde, veaceslavi și liube, igori și serghei) cu origini de Taiga, să ne dea lecții de istorie și să ne învețe cine suntem și de unde ne tragem. Nici dreptul să-l pună pe Ștefan cel Mare pe bancnote nu ar trebui să-l aibă fără acordul României.
    Pe vremea când cei din România făceau filme despre Ștefan cel Mare și mergeau cu flori la mormântul lui, cei din viitorul stat Republica Moldova, mergeau ca pionieri și se închinau la Lenin. Națiunea civică moldovenească e o făcătură recentă inventată de ruși, inclusiv o limbă nouă au făurit rușii, un amestec de română și rusă numită moldovenească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *