Politică

Maia Sandu publică un mesaj penibil despre luptele din Tighina din 1992, în care nu pomenește Rusia sau armata rusă care a omorât moldoveni

Astăzi, 19 iunie, se împlinesc 30 ani de la evenimente de la Tighina, când Armata a 14-a a Federaţiei Ruse şi separatiştii au atacat, inclusiv cu tancuri, forţele constituţionale militare şi de poliţie ale R. Moldova.

În acest context, Maia Sandu a postat un mesaj jenant în care refuză să spună lucrurilor pe nume și nu pomenește niciodată Rusia sau Armata Rusă.

„Comemorăm astăzi trei decenii de la luptele (dintre cine și cine? – n. red) de pe platoul Varnița-Tighina, cea mai tragică pagină a războiului din 1992. Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și ne înclinăm în fața veteranilor care au stat la straja tânărului nostru stat. Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al Republicii Moldova. Suntem datori să păstrăm vie memoria acelor zile de foc, ca o garanție că vom face tot ce ne stă în putere pentru a nu mai admite vărsări de sânge pe această bucată de pământ. Este un legământ necesar mai ales acum, când un nou război s-a dezlănțuit chiar la hotarele noastre, făcând victime, aducând distrugere și durere. Suntem o țară pașnică și vrem să trăim în pace și liniște. Doar în pace și doar împreună vom putea construi o țară prosperă, o societate în care oamenii cu opinii diferite să poată trăi în bună înțelegere și respect reciproc, cu credință în viitor. Ne dorim acest lucru pentru ambele maluri ale Nistrului – o Moldovă liberă și democratic”, se arată în mesajul postat de către președinta țării.


comentarii

  1. Молдавскую армию тогда „сколотили” на скорую руку из полицейских и добровольцев.Захватившие власть Молдавии захотели выгнать 14-ю армию с территории Молдавии. Не стали согласовывать с Россией, вести переговоры, а отправили неподготовленную армию,а точнее группу неподготовленных людей, практически на верную смерть.Вина за гибель людей в том столкновении,лежит целиком и полностью на руководстве страны того времени.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.