Maidanul vrea să recucerească Crimeea, dar nu crede în război
"Nu vrem război, dar ne vom lupta. Rusia poate că este mai puternică (din punct de vedere) militar, dar spiritul nostru este mai puternic", proclamă tânărul înalt şi slab, care poartă o uniformă verde şi care se află în Piaţa Independenţei (Maidan) de trei luni.
"Iar cazacii sunt de partea noastră", spune camaradul său, Grigori. "Cazacii luptă până la capăt", adaugă el.
Duminică seara, în timp ce referendumul împinge Crimeea în braţele Rusiei, Piaţa Maidan de la Kiev este măturată de rafale de vânt rece care provoacă valuri mici pe suprafaţa bălţilor de apă neagră apărute în pavaj în locurile din care au fost scoase pavele în cursul confruntărilor sângeroase de luna trecută.
Peste o sută de persoane stau drept în momentul în care răsună imnul naţional – "Gloria şi libertatea Ucrainei nu sunt moarte, norocul ne va zâmbi din nou" – iar multe dintre ele cântă împreună cu corul înregistrat versurile care par, dintr-o dată, scrise pentru această ocazie.
În cazul unor evenimente dramatice, se difuzează imnul, la orice oră, spune Andrii Potapov, un director artistic la o agenţie de publicitate, care a venit în piaţă împreună cu prietena lui.
SOS Crimeea
"Suntem pregătiţi cu toţii să luptăm pentru Crimeea", spune tânărul. Mai mulţi prieteni de-ai săi au primit deja foaia de drum. "Mi-e foarte frică de faptul că îl vor chema", recunoaşte prietena lui, care are părul blond şi este firavă.
Pe podium, un tânăr orator care poartă un pulover gri ia cuvântul la microfon. O organizaţie, SOS Crimeea, vrea să-i ajute atât pe compatrioţii care părăsesc peninsula, cât şi pe cei care rămân acolo. El invită publicul să ia coordonatele organizaţiei de pe Facebook, inclusiv pe cei care pot să găzduiască refugiaţi acasă .
În faţa unui cort mare pe care este inscripţionat numele oraşului "Odesa" – majoritatea oraşelor şi regiunilor din Ucraina sunt reprezentate în acest fel în Maidan -, patru bărbaţi discută cu însufleţire.
"Ne gândim la război, dar cu speranţa că-l vom evita", spune Anatoli Istratov, care poartă o vestă de piele şi nu s-a mai bărbierit de trei zile. Se află în piaţă de trei luni.
"Crimeea? Ruşii sunt deja acolo şi vor rămâne", crede el.
Pentru a linişti mişcările separatiste proruse din est, "trebuie să închidem frontierele şi să ne sprijinim pe NATO", continuă bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care se prezintă ca jurist şi citează din abundenţă articole din Constituţie.
Dacă noile autorităţi ucrainene nu arată că sunt suficient de ferme, "va trebui să lansăm acţiuni radicale de la Maidan", avertizează el.
Camaradul său Iuri Kondrienko, tot din Odesa, care are faţa bronzată şi poartă părul lung prins în coadă, îşi exprimă îngrijorarea faţă de puterea propagandei ruseşti. El afirmă că a revenit dintr-o călătorie la Moscova, Omsk şi Tiumen şi că este furios pe posturile ruse de televiziune care "pompează minciuni în capetele oamenilor, ne fac fascişti, susţinători ai lui (Stepan) Bandera", un lider naţionalist controversat care a colaborat cu Germania nazistă.
Dar nu crede că va avea loc un război. "Să spunem «avos» (un cuvânt vechi care înseamnă «poate va trece»), dar dacă trebuie să ne batem, ne vom bate", spune Kondrienko.
"Nu suntem predispuşi la confruntare, nu este caracterul nostru naţional", adaugă el.
Sursa: Mediafax.ro