Interviu

Maria Galiț, primar în al treilea mandat: „Fără ajutorul cetățenilor, o primărie nu ar face nimic”

În afară de o infrastructură dezvoltată, acesta ar trebui să dispună de servicii calitative, care să-i scutească pe oameni de drumuri și așteptat pe la uși. Cum se descurcă și pe ce se bizuie o primărie care administrează trei sate cu o populație de 5000 de locuitori, aflați în interviul ce urmează.

– Dna Galiț, ați fost aleasă pentru al treilea mandat la funcția de primar. Cum reușiți să câștigați simpatia alegătorilor?
– Cred că oamenii mă votează pentru lucrurile care se fac în teritoriu. Am asfaltat o porțiune de drum la intrarea în sat, am renovat grădinița, aproape toți locuitorii din Sărata Veche s-au conectat la apeduct, am făcut reparații prin instituții de învățământ, am amenajat un parc în sat, am construit și un mini-teren de fotbal pentru copii.
E clar că nu mă pune nimeni la icoane, dar cu cât mai mult faci, cu atât mai multe greșeli comiți. Criticile sunt inevitabile, chiar dacă, înainte de a porni ceva, mă consult cu oamenii. Atunci când apar obiecții, îi rog pe autorii lor să spună cum e corect.

– Cu ce proiecte ați intrat în anul 2016?
– Continuăm proiectul de canalizare în sat și reparația drumurilor. Ne-am propus să începem construcția sistemului de aprovizionare cu apă la Sărata Nouă, un alt sat din comună.

– Cum arată un sat model în viziunea dvs.?
– În primul rând, e un sat cu servicii calitative prestate cetățenilor. O localitate curată, care să dispună de toate utilitățile, astfel încât locuitorii să se simtă bine în casa lor. E un sat în care lucrurile nu sunt făcute la întâmplare. Nu e doar responsabilitatea Primăriei de a realiza acest obiectiv. Oamenii trebuie singuri să-și dorească lucrul acesta, altfel, degeaba o să bată la porți administrația publică, oricum nu vom reuși nimic.

– Prin urmare, care e atitudinea lor?
– De obicei, sunt receptivi, s-au implementat mai multe proiecte cu suportul financiar al cetățenilor. Aproape la fiecare proiect am avut și contribuția lor. Ei au înțeles că sunt necesități fără de care nu poți să mergi înainte.

– Ce rol joacă femeile în viața comunității?
– În ultimii 40 de ani, în comuna Sărata Veche, la funcția de primar a fost aleasă mereu o doamnă. Așa că pot afirma cu certitudine că femeile joacă un rol important.
Ele sunt ambițioase și nu rămân nepăsătoare la viața comunității. Unele, desigur, sunt mai certărețe, dar apreciază când sunt luate în seamă. Eu, de una singură, nu aș fi reușit să fac mare lucru.

– Se implică și în afaceri?

– De obicei, avem în sat afaceri de familie în agricultură. S-a întâmplat un caz când soțul unei femei a decedat și ea a preluat frâiele businessului. Vreau să zic că întreprinderea a prosperat de când ea e la conducere, nu are datorii.

– Sărata Veche s-a înfrățit cu câteva localități din România. Cum ați beneficiat de pe urma acestor înfrățiri?
– Suntem înfrățiți cu satele Cumpăna, județul Constanța și Cornu, județul Prahova. Deja al patrulea an, trimitem în fiecare vară câte 25 de copii și 5 însoțitori la Constanța, unde se organizează un festival, la care participă și copiii noștri. Primăria Cumpăna acoperă toate cheltuielile de cazare și alimentare. Noi plătim doar pentru transport. E un ajutor consistent. Din păcate, noi nu avem asemenea posibilități, dar ne-am propus să invităm un grup de copii din satul Cumpăna în Republica Moldova. De asemenea, am efectuat un schimb de experiență cu funcționarii de la Primăria Cornu. O delegație a comunei prahovene urmează să vină la Sărata Veche.

– Din ce resurse e format bugetul comunei?
– Suntem o Primărie care beneficiază de resurse financiare suplimentare pentru dezvoltarea locală, la care se adaugă transferuri cu destinație generală, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea localității. Primim defalcări de la impozitul funciar. Ar fi foarte bine să fie defalcări și din impozitul pe drumuri, pentru că o bună parte din sursele financiare ne-ar ajuta să reparăm și drumurile noastre locale.
Pe teritoriul nostru este și o fabrică de zahăr care ne plătește o taxă de arendă a unor terenuri. Sunt agenți economici care se ocupă cu comerțul, dar, oricum, agenți economici mari nu avem.

– Se vorbește mult despre reforma teritorial administrativă și descentralizare? Ce credeți că ar trebui să se schimbe?
– Nu cred că e bine când primarul unui sat cu 1500 de locuitori are un salariu cu 200 lei mai mic decât primarul unei localități cu 5 mii de locuitori. Primăriile mici nu au sorți de izbândă, nu au agenți economici, nu au cu ce supraviețui. Nu văd rostul să menții un aparat de funcționari care nu este eficient deloc. De aceea nu văd nicio problemă dacă primăriile mici ar fi comasate. Dacă vorbim de munca primarilor, aceștia ar putea, la fel ca în Letonia, să elibereze cetățenilor niște certificate simple prin utilizarea tehnologiilor informaționale, online. Bibliotecile localităților din Primărie dispun de calculatoare și putem să transmitem online certificatul, ca oamenii să nu umble pe drumuri, iar noi să fim mai aproape de cetățeni. Am scris și o teză de master pe această temă.

– Ați reușit să faceți și studii postuniversitare?
– Da, am făcut masterul la distanță, la Academia de Administrare Publică. Mi-au fost foarte utile aceste studii, pentru că, înainte, unele lucruri le făceam intuitiv, dar acum multe noțiuni și proceduri le-am pus la punct. În general, am studii în pedagogie, sunt profesor de fizică și matematică, ceea ce nu e rău deloc. Când construiești o fântână arteziană în sat, nițel de cunoștințe în fizică nu strică.

– De ce ați avea nevoie ca Primăria Sărata Veche să activeze mai eficient?
– Am avea nevoie de un jurist. Poate fi chiar un specialist care să presteze servicii juridice la mai multe primării. Un jurist ar putea să ne reprezinte la procese de judecată. De multe ori, primăriile pierd numai din cauza asta. Chiar dacă angajăm avocați, ei nu mai intră în esența problemei până la capăt, și primăriile pierd. Un jurist ne-ar ajuta și la procesele de achiziție.

– Ce vă împiedică să angajați un jurist?
– Nu sunt bani. Ar trebui să-l angajăm din banii alocați din soldul liber. Dacă o localitate are resurse, atunci nu e nicio problemă. Dar dacă o primărie a ajuns la sfârșitul anului cu zero pe cont, atunci cum să angajezi suplimentar o persoană?

– Ați mers în alegeri ca reprezentant al unui partid. Calitatea de membru al unei formațiuni politice vă ajută sau nu?
– Pot să spun că nu încurcă. Dar în ziua de astăzi în consiliul local nu mai sunt partide. Consilierii lucrează pentru cetățeni și atât. La nivel local, partidul are o valoare mai mică, pentru că lumea alege o persoană în funcția de primar.

– Cine vă susține în munca de primar?
– Familia și echipa. Chiar discutăm uneori, ca între colegi, de ce ne epuizăm atâta, că lumea stă și se uită la noi… Ne susținem unul pe altul. Dacă am început să facem ceva în sat, nu e bine să lăsăm totul baltă.

Articol elaborat în cadrul proiectului „Sensibilizarea opiniei publice privind echilibrul de gen în spațiul politic și de afaceri”, implementat de IDIS „Viitorul”, cu suportul proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR)".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *