UE / Nato

Marius Lazurca despre procesul de integrarea în UE: impune întregii societăţi reforme foarte dure şi costisitoare

Înainte de a fi ceva mai mult decât o perspectivă frumoasă, procesul de integrare europeană este ununul dureros care supune întreaga societate unui efort substanţial, a declarat în cadrul Clubului de presă de la Chişinău ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca.

Potrivit lui, populaţia Repubicii Moldova reacţioneză natural la efortul la care este chemată şi, încet-încet, costurile vor dispărea şi vor apărea beneficiile. „Principalul beneficiu care Republica Moldova îl merită este să obţină liberalizarea vizelor pe termen scurt pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova. Poziţia noastră este că s-ar putea face foarte rapid, chiar în cursul acestui an, trecerea la un regim liber pentru sejururile de până la 90 de zile pentru cetăţenii Repubicii Moldova”, a spus Marius Lazurca.

Întrebat de ce dispare entuziasmul moldovenilor în ceea ce priveşte integrarea în UE, şi creşte dorinţa de integrare în Uniunea Euroasiatică, ambasadoru a spus că, de fapt, aceste două structuri nici nu pot fi comparate. UE este o construcţie politică ce are mai mult de o jumătate de secol cu o biografie venerabilă şi care a produs rezultate impresionante. Iar pe de cealaltă parte este o propunere căreia nu i se cunosc prea bine contururile.

„De aceea, de a vorbi îndelung de Uniunea Euroasiatică e inutil, deoarece nu ştim ce închide această propunere, care este conţinutul, care este importanţa, care va fi longevitatea acestei idei. Este foarte greu să compari o construcţie politică venerabilă cu o idee. Este foarte nepotrivit, chiar şi în conţinutul unui sondaj de opinie, să facem o comparaţie între lucrurile care nu pot fi comparate. Eu nu aş lua în serios această comparaţie”, a menţionat Marius Lazurca.  

Via Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *