Marius Lazurca: Populația R. Moldova și-a pierdut răbdarea
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că pentru aceasta e nevoie de stabilitate, de o coaliţie majoritară în Parlamentul de la Chişinău şi de un Guvern care să-şi asume angajamentele înscrise în Acordul de Asociere cu UE, transmite IPN.
Marius Lazurca a menţionat că, fiind solicitat de guvernul condus de Valeriu Streleţ, acest împrumut, cel puţin în prima lui tranşă, avea obiectivul să asigure stabilitatea actului guvernamental pentru Republica Moldova într-un moment de cumpănă şi delicat pentru ţară. Potrivit oficialului, în esenţa lui, totuşi, acest împrumut avea destinaţia de a furniza guvernului de la Chişinău un instrument de continuare, de accelerare a procesului de reformă în sens european, înscris în Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova.
„Aşadar, cele două condiţii pentru ca acest împrumut să devină operaţional sunt foarte simple, e nevoie de un guvern care să fie susţinut în demersurile sale pro-reformiste în sens european de o majoritate în Parlamentul de la Chişinău. Altminteri acest împrumut nu îşi poate atinge obiectivele şi ieşim din cadrul înţelegerii iniţiale”, a notat diplomatul.
Întrebat despre impactul protestelor de la Chişinău şi celor de la Bucureşti, absolut diferit, şi despre felul cum apleacă urechea puterea din România asupra revendicărilor protestatarilor de la Bucureşti, Marius Lazurca a declarat că acest fapt este adevărat, însă atenţia autorităţilor nu se traduce doar prin demisia acestor autorităţi. „Eu cred că de când populaţia din Republica Moldova a început să semnaleze că şi-a pierdut răbdarea, că în bună măsură capitalul de încredere al partidelor care au câştigat alegerile în 2014 se erodează, de când populaţia semnalează că e nevoie de accelerarea proceselor de luptă împotriva corupţiei, de dinamizarea ameliorării mediului de afaceri din Republica Moldova, atitudinea autorităţilor s-a schimbat”, a menţionat oficialul.
Ambasadorul a mai spus că aşteptările cetăţenilor modelează, chiar dacă nu foarte evident, dar foarte limpede, comportamentul partidelor, comportamentul liderilor politici şi în opinia sa, îl modelează într-un sens pozitiv, în fond, pentru Republica Moldova. Potrivit lui Marius Lazurca, fără punerea împreună a tuturor energiilor pozitive care există încă în Republica Moldova, criza se va adânci, va deveni din severă dramatică şi lucrurile vor fi mult mai dificil de administrat în momentul respectiv. Ambasadorul nu crede că se va ajunge la această situaţie şi crede cu adevărat că există o voinţă responsabilă a celor mai mulţi dintre actorii politici relevanţi din Republica Moldova care încearcă să găsească o soluţie în condiţiile actuale.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!