Mărţişorul zâmbăreţ
De 1 martie, mi-am adus aminte povestea mărţişorului. Şi după cum spune o veche legendă, în prima zi din luna martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a văzut într-o poiană cum, de sub zăpadă, răsărise un ghiocel. Impresionată, s-a hotărât să îl ajute; a început să dea zăpada la o parte şi să rupă ramurile uscate şi spinoase din jurul lui. Văzând acestea, Iarna s-a înfuriat şi a chemat viforul şi crivăţul ca să distrugă plăpânda floare, străduindu-se să o omoare. Primăvara a acoperit cu mâinile ei micuţa floare pentru a o proteja, dar s-a rănit din cauza spinilor, iar din degetul ei o picătură de sânge cald s-a prelins şi a căzut peste ghiocel, aducându-l din nou la viaţă.
Astfel, Primăvara a învins Iarna; culorile şnurului amintesc de sângele ei roşu căzut pe zăpada albă, iar ghiocelul a devenit vestitorul primăverii. Mărţişorul este un mic obiect, o podoabă, legată cu un şnur împletit din două fire – unul alb şi altul roşu, care se dăruieşte doamnelor şi domnişoarelor pe 1 martie şi care simbolizează venirea Primăverii.
Sărbătoarea mărţişorului a apărut în timpul Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi de primăvară din luna lui Marte (Marte era zeul războiului, dar şi al fertilităţii şi al vegetaţiei). De aici şi culorile şnurului: roşul simbolizează războiul, iar albul – pacea. Anul Nou a fost sărbătorit pe data de 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Această sărbătoare este întâlnită şi în Albania, Macedonia şi Bulgaria.
În zilele noastre, bănuţul purtător de noroc, coşarul sau frunza de trifoi aproape că au dispărut, ele fiind înlocuite cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animăluţe din plastic sau din sticlă, inimioare, feţe zâmbitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumpărător grăbit sau în pană de idei. Astăzi, ziua de 1 martie e o adevărată comoară pentru comercianţii ambulanţi care îţi iau ochii cu fel şi fel de „mărţişoare”, fără a cunoaşte însă adevărata legendă a tradiţionalului mărţişor. Ziua de 1 martie are o bogată încărcătură comercială, încărcătură ce o depăşeşte de multe ori pe cea tradiţională. Dar… trecând peste partea comercială, putem spune că orice mărţişor primit ne răpeşte un zâmbet. Şi uite aşa, încălecând pe o şa, cu ocazia zilei de 1 martie, aş dori să ştiu că fiecare dintre voi a zâmbit măcar o singură dată astăzi, atunci când a primit în dar un mărţişor.
Mirabela.tanase@timpul.md
TIMPUL (Suplimentul Femeia)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!