Masacrul din Bucea / Cine sunt şi cum își alegeau victimele măcelarii ruși
Persoane special desemnate din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse au întocmit listele cu persoanele cu pregătire militară sau care au participat în trecut la luptele din provinciile separatiste şi au trecut la depistarea şi, în final, suprimarea lor.
Masacrul din Bucea
Serviciul ucrainean de informaţii militare a publicat, pe pagina sa web, datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucea din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar. Ei s-ar face vinovaţi de măcelul din oraşul în care, după retragerea ruşilor, ucrainenii au găsit sute de civili executaţi cu sânge rece de invadatori. Concret, lista cuprinde datele soldaţilor din a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse, acuzată de Kiev că este implicată în uciderea a peste 340 de civili în oraşul Bucea. Unitatea rusă din componenţa fostei Armate Roşii este comandată de locotenent-colonelul Omurekov Azatbek Asanbekovich, potrivit serviciilor de informaţii militare ucrainene. Brigada a sosit în Ucraina din satul Knyaze-Volkonskoye, regiunea Habarovsk, de la graniţa Rusiei cu China şi Coreea de Nord. Unitatea, care are numărul 51460, a fost staţionată în Bucea, fapt confirmat şi activiştii de la proiectul InformNapalm, care au publicat şi ei datele personale ale comandantului şi ale „soldaţilor săi asasini şi violatori”.
EXPERIEŢĂ ACUMULATĂ ÎN PRIMUL RĂZBOI CECEN
În imaginile postate online, câţiva soldaţi ai batalionului flutură un steag al republicii Sacha –sau Yakutia – care se află în estul Siberiei. „Am reuşit să găsim şi adresa de domiciliu a călăului rus”, au scris activiştii InformNapalm, dezvăluind adresa acestuia de email – din care s-a dedus că Omurbekov are 40 de ani – şi numărul său de telefon. Pe de altă parte, în localitatea Bucea au mai fost staţionaţi pentru scurt timp şi soldaţi dintr-o brigadă aeropurtată, dar aceşti au degajat rapid zona şi nu ar fi participat la atrocităţi. Trebuie precizat că a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse are experienţă în astfel de operaţiuni după ce a participat la Primul Război Cecen, care a fost purtat între forţele separatiste cecene şi trupele Federaţiei Ruse, practic, un război de gherilă pentru afirmarea independenţei Ceceniei. Cu peste 50.000 de civili morţi, Primul Război Cecen este considerat unul dintre cele mai distrugatoare conflicte ale epocii moderne.
MODUL DE LUCRU, IDENTIC CU CEL AL GESTAPO
Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu spune că masacrul de la Bucea nu este unic şi că pe măsură ce ruşii se vor retrage se vor mai descoperi astfel de tragedii. „Vorbim de o tehnică veche a ruşilor în teritoriile ocupate. Militarii sunt lăsaţi să jefuiască şi să violeze, iar oameni special desemnaţi se ocupă de depistarea sau chiar suprimarea persoanelor care prezintă un potenţial risc. Sunt căutaţi poliţiştii, militarii, oameni cu pregătire militară şi, posibil în acest caz, chiar patrioţii care au luptat în trecut în zonele separatiste. Demersul este facil pentru că mai peste tot au localnici de origine rusă dispuşi să spună despre ce persoane este vorba. După ce lista este întocmită se trece la fapte, se depistează persoanele care pun probleme cum spun ei. De aici până la execuţie mai e numai un pas. Practic, acele celule din Armata Rusă funcţionează în teritoriile ocupate precum teribilul Gestapo în trecut. Aşa au acţionat şi în Basarabia la un moment dat, singura diferenţă fiind că militarii şi alte persoane care ar fi putut pune probleme nu au fost executate pe loc, ci au fost trimse în Siberia ca să se stingă acolo, în marea lor majoritate. Repet ce s-a întâmplat în Bucea, genocidul de acolo nu este unicul. Cu siguranţă serviciile secrete ucrainene vor descoperi rapid, punctual, persoanele vinovate” a precizat fostul director al Serviciului Român de Informaţii.
ANONYMOUS VREA JUDECAREA TUTUROR MILITARILOR RUŞI DIN INVAZIE
Anonymous a publicat o listă a tuturor soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina. Ar fi vorba despre datele personale ale celor 120.000 de soldaţi ruşi trimişi pe frontul din Ucraina de Vladimir Putin în aşa-zisa „operaţiune militară specială”. În ultimele zile au început să apară tot mai multe dovezi ale execuţiilor comise de trupele ruseşti în rândul civililor, fiind vorba inclusiv de copii, bătrâni şi femei. Organizaţia spune că toţi trebuie să fie judecaţi. „Toţi soldaţii care au participat la invadarea Ucrainei ar trebui să fie judecaţi de un tribunal pentru crime de război”, arată Anonymous. În jur de 18.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, potrivit ultimului bilanţ publicat duminică de Armata Ucrainei.