Matematică elementară
Steopa era tătic, avea trei copii şi încerca să le asigure o situaţie materială. „Am muncit enorm, mi-a spus, mi-am stricat sănătatea, am lucrat la 57 de grade, dar am reuşit să strâng 13.000 de ruble”. O sumă foarte mare acum douăzeci de ani.
Mi-a spus că nu îl mai interesează cine e la putere. El e convins că toţi își caută doar de interesele lor. Fiindcă el a făcut un calcul matematic elementar pe care alţii nu l-au făcut pentru el. A avut 13.000 de ruble care s-au topit. Nu mai sunt. Iar omul, acum, după atâţia ani, se întreabă în continuare: „Unde sunt banii mei? Înţeleg că nu mai sunt, că nu o să îi mai am, dar mă întreb şi acum: unde sunt banii mei?”.
La întrebarea asta matematica mai complicată pe care o foloseşte tranziţia şi economia poate răspunde. Îmi amintesc că şi în România odată cu căderea comunismului banii s-au devalorizat brusc, cu banii cu care puteai cumpăra o maşină, peste două zile îţi luai o pereche de sandale. Specialiştii pot explica acest lucru. O explicaţie complicată, dar, probabil, justă. Care totuşi nu poate lămuri omul păgubit. Mai ales că dacă vorbiţi cu oamenii simpli vedeţi că au dreptate când spun că cei care erau bogaţi (şi vreau să spun foarte bogaţi) în regimul anterior sunt la fel de bogaţi şi acum.
Cum-necum nu există o matematică elementară care să explice în cuvinte puţine şi clare de ce într-o ţară, considerată cea mai săracă din Europa, tot cei săraci sunt păgubiţi, iar cei bogaţi continuă să se îmbogăţească.
Eu înţeleg că acum mulţi ani în urmă lucrurile au fost de aşa natură încât nimeni nu poate fi învinuit de devalorizarea banilor. Astfel de lucruri s-au întâmplat în întreaga lume. Dar, pe de altă parte, am înţeles şi indignarea reală şi legitimă a lui Steopa.
A muncit, s-a chinuit, a strâns bani frumuşei şi – peste noapte – a rămas fără ei. Chiar dacă de data asta nu vorbim de atacurile raider, inevitabil mi-am amintit de ele. Fiindcă până la urmă una dintre cele mai legitime întrebări a unui om care a muncit e asta: unde sunt banii mei? Fie că omul a trecut printr-un moment istoric nefavorabil, fie că vorbim de oprirea plăţii lucrătorilor sau de atacurile raider, sau de pensii şi salarii care nu coincid cu volumul de muncă depus de bietul om.
Unde sunt banii moldovenilor, întreb şi eu ca Steopa. Sau, în aceeaşi logică, putem inversa întrebarea: de unde sunt banii moldovenilor? Fiindcă şi aici avem de-a face cu o matematică de care toată lumea se fereşte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!