Economie

Mierea, un produs scump și pe timp de vară

Chiar dacă mierea este naturală și sănătoasă, puțini oameni sunt gata să scoată din buzunar câte 70-80 de lei pentru un borcănel.

Apicultura – o îndeletnicire veche și de perspectivă

Fiind una dintre cele mai vechi îndeletniciri, apicultura a cunoscut o evoluție bună în R. Moldova. Anual sunt organizate diferite târguri unde apicultori din toată țara au ocazia să-și expună produsele.

Anual în R. Moldova sunt produse circa 2000 tone de miere şi cantităţi impunătoare de ceară, propolis, polen, lăptişor de matcă, precum şi regine de rasă autohtonă.

Potrivit reprezentanților Asociației Apicultorilor din Moldova, este necesar să conştientizăm rolul albinei din punct de vedere economic, social, ecologic şi generator de biodiversitate şi să o susţinem, întrucât de efectele sociale, economice şi ecologice ale apiculturii beneficiază întreaga societate.

La ora actuală, în Moldova se înregistrează unul din cele mai mici consumuri de miere pe cap locuitor pe an, acesta fiind de 40 g faţă de 500-600 g în UE (1,8 kg în Germania).

Târgul național al mierii la Chișinău

Apicultori din toată țara și-au dat întâlnire la un nou târg al mierii. De această dată, târgul a fost organizat în centrul Chișinăului. Zeci de tarabe improvizate au împânzit bulevardul Ștefan cel Mare din capitală. Polen, păstură, propolis și diverse soiuri de miere – toate își așteptau cumpărătorii.

Ștefan Condratiuc, Președintele Asociației Apicultorilor din R. Moldova a declarat că acest târg s-a organizat în legătură cu sărbătoarea creștină „Schimbarea la Față a Domnului” și pentru că este ziua în care se sfințește mierea. „ Rezultatele târgului au fost conform așteptărilor. Aici au venit aproximativ 50 de apicultori din toată țara și erau destul de mulți cumpărători. A fost miere atât din floare de tei și cea de salcâm, cât și miere din floră spontană sau din floarea soarelui. Cumpărătorii au avut ce alege”, a subliniat Condratiuc.

Președintele Asociației Apicultorilor a mai spus că deși anul acesta miere din floare de salcâm este mai puțină, la târg a fost destulă. „Anul acesta s-a colectat în jur de 30 % de miere de salcâm din 100 % posibil. Aceasta din cauză că salcâmul a înflorit mai degrabă ca de obicei cu trei săptămâni și albinele n-au reușit să strângă tot polenul”, a mai spus Ștefan Condratiuc.

Unii producătorii care au fost la târg s-au plâns că taxa de participare este prea mare. Ei au spus că au trebuit să plătească câte 600 de lei pentru a vinde aici. Alții însă s-au arătat mulțumiți de condiții și de atmosferă.

Petru Tarlev, un apicultor din Basarabeasca care a fost prezent la târg a spus că a fost o atmosferă destul de prietenoasă. „Unii apicultori au vândut mai puțin, alții au vândut mai mult, dar cred că până la urmă fiecare a vândut câte ceva. Eu am avut miere din floare de tei și am reușit să vând câteva kilograme la un preț de aproximativ 60 de lei și sunt mulțumit”, a subliniat apicultorul.

Prețul la miere a variat de la 50 la 70 de lei pentru mierea de salcâm și 50 de lei pentru cea polifloră. Prețul propolisului și polenului pornește de la 50 de lei, iar 250 gr de fagure costă de la 20 de lei. Târgul a fost la cea de-a zecea ediție.

Pierderile și beneficiile apicultorilor

Vasile Șterban care este apicultor din Călărași spune că anul trecut albinele s-au dezvoltat foarte greu pentru că a fost puțină hrană. „ Eu am 350 de familii de albine. Astfel anul trecut am ieșit în primăvară cu 20 de familii în minus pentru că n-am avut cu ce le hrăni. Într-o situație asemănătoare au fost și alți apicultori”, a mai menționat Șterban.

Apicultorul din Călărași mai spune că în acest an nu are miere doar acel care nu a lucrat. Pentru că în primăvară au fost destule ploi, care au făcut să crească florile și albinele au avut de unde produce miere.

Un pericol mare pentru albine îl reprezintă un parazit care intră în stup și mănâncă miere. Mai grav este că acesta depune ouă împreună cu albinele. Pentru a scăpa de acest parazit Vasile Sterban prelucrează stupii cu acizi.

O altă problemă a apicultorilor este faptul că aceștia sunt nevoiți să vândă mierea la un preț mic. Acesta variază între 38 de lei pentru mierea din floare de tei, până la 45 de lei pentru mierea de salcâm. „De aceasta profită intermediarii, care cumpără mierea de la noi și o vând ulterior în Rusia, sau în țările membre UE mult mai scump”, a adăugat Șterban.

Ștefan Condratiuc a declarat că R. Moldova exportă miere de 10 ani. Aceasta este unul din puținele produse care este exportat peste hotare. În acest răstimp a fost o mică perioadă de pauză, însă acum exportul se produce în mod regulat. Principalii consumatori sunt Canada, Japonia, SUA, China, Rusia, dar și țările membre ale UE.

Apicultorii nu exportă miere peste hotare de unii singuri. Aceștia se unesc în asociații pentru a ușura procesul de export.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *