Mihail Șleahtițchi: Manipulare şi denigrare
Acum câteva zile, răspunzând solicitării unui post tv, am spus că procurarea autobuzelor şcolare în perioada cât am fost ministru al Educaţiei a fost în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi că nu voi comenta interpretările aberante legate de acest subiect.
Precizez pentru cine nu a înţeles:
1. Ministerul Educaţiei a procurat autobuze școlare, exact în aceleași condiții şi la aceleaşi preţuri, şi înainte de venirea mea la Minister. Pentru motive cunoscute doar unor persoane, acele achiziţii se trec cu vederea şi se revine periodic doar la achizițiile din timpul în care eu am fost în fruntea Ministerului.
2. O parte din autobuzele achiziţionate pe timpul cât am fost ministru s-a cumpărat din sursele bugetului de stat, iar alta – din grantul alocat de Banca Mondiala. Pentru asta au lucrat două grupuri de lucru separate. Achiziția din sursele bugetului de stat a fost supervizată cu stricteţe de către Agenţia Naţionala pentru Achiziții Publice (ANAP), iar achiziția din grantul alocat de Banca Mondială – de către experţii Băncii Mondiale. Activitatea ambelor grupuri de lucru a corespuns în deplinătate legislației în vigoare, documentele de procurare fiind avizate favorabil atât de către ANAP, cât şi de către reprezentanții Băncii Mondiale. Acest fapt esenţial este trecut mereu cu vederea şi nimeni nu reproşează nimic ANAP şi BM.
3. În urma licitaţiilor costul unui autobuz procurat de Ministerul Educației a fost de 70.600 USD (pentru 27 de locuri) şi 76.052 USD (pentru 33 de locuri), iar al unui autobuz procurat de Banca Mondiala de 72.163 USD (pentru 27 de locuri) şi 77.735 USD (pentru 33 de locuri). Acestea au fost ofertele cu prețul cel mai mic care s-au făcut în cadrul licitațiilor. Cele două licitaţii s-au desfășurat în aceeaşi zi, în baza aceluiași caiet de sarcini. Toţi participanţii la concursul de achiziţii au avut posibilitatea să verifice rezultatele licitaţiilor şi să acţioneze în judecată decizia finală, dacă ar fi găsit de cuviinţă.
4. Invocata scrisoare adresată Serviciului Vamal a fost emisă post-factum, după desfăşurarea licitaţiei şi nu înaintea ei. Aceasta a fost expediată în conformitate cu legislaţia şi actele normative care prevăd scutirea de TVA în cazul importului produselor cumpărate din granturi internaţionale. Diferenţa dintre preţul de la producător şi preţul stabilit în rezultatul licitaţiei nu face obiectul încălcării legislației. Prețul pe care câștigătorul licitației l-a negociat cu producătorul şi la care urma să cumpere autobuzele de la acesta nu era cunoscut nici ministrului, nici experților ME şi BM la momentul licitației.
5. După încheierea licitaţiilor şi achiziţionarea autobuzelor, ME a fost verificat de către organele de resort, inclusiv CNA (fostul CCCEC), şi nu s-a depistat nicio încălcare.
Este clar că se vrea cu toată insistenţa – înainte de campania electorală! – ca motivul plecării mele de la Ministerul Educației să fie „cumva” legat de achiziția autobuzelor. Adevăratele motive au fost altele! La momentul potrivit voi da detalii…
Mă adresez, în cele din urmă, către obsedaţii de PR care îşi fac campanie de imagine inducând lumea în eroare. Toate au o limită. Dacă veţi continua să-mi denigraţi numele, să mă calomniaţi, mă voi vedea nevoit să-mi apăr în instanţă demnitatea şi onoarea!
Sursa: fb.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!