Actualitate

Ministerul Apărării recunoaște că RM este totalmente lipsită de apărare în fața unui atac cu rachete. Neutralitatea e garanția Rusiei că RM nu se poate apăra

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi admite că sistemele de apărare anti-aeriană a Republicii Moldova sunt învechite și nu ar putea fi utilizate din cauza capacităților reduse. Oficialul a afirmat că marea majoritate a tehnicii din dotarea Armatei Naționale este din perioada sovietică.

„Am spus că am avut cu ce să le monitorizăm, să le observăm, unele au intrat pe teritoriu, altele au ieșit. Am menționat că nu s-a atras atenția la procurare sistemelor care e nevoie pentru apărare. Sistemele de apărare anti-aeriene sunt unele dintre cele mai costisitoare și cu regret aici nu a fost investit, respectiv nu avem cu ce face față.

Sistemele pe care le avem, chiar dacă ar fi fost folosite, nu ar fi putut intercepta rachetele acestea, care au o viteză cu mult mai mare, decât a rachetelor pentru interceptare”, a declarat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Oficialul a precizat că în cadrul unei eventuale modernizări, Republica Moldova s-ar orienta spre un sistem de apărare anti-aeriană de tip Patriot, care costă până la jumătate de miliard de dolari. Totodată, printre necesitățile din acest domeniu se numără și rachete portative de scurtă distanță sau drone.

„E costisitor dacă ar fi să-l procurăm totodată. Chiar dacă am avea bani la dispoziție să îl procurăm, este imposibil, fiindcă orice procurare de echipamente de acest gen durează mai mult timp, pentru că trebuie produs, sistemul dat necesită și instruirea efectivă a unității care îl va folosi și menține în stare de funcțiune”, a menționat ministrul.

Vorbind despre dotarea tehnicii din cadrul Armatei Naționale, oficialul a admis că deși aceasta este suficientă, în mare majoritate este vorba de unități produse în anii 1960 – 1980, care se află într-o stare precară.

„ Efectivul depune maxim efort ca să îl mențină în stare de funcțiune, avem probleme cu produse de schimb, piese de cauciuc care nu se produc, se produceau în Rusia și Belarus”, a spus Nosatîi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *