Ministerul de Externe chinez îl convoacă pe ambasadorul Japoniei în legătură cu summitul G7
Sun Weidong, adjunct al ministrului chinez de externe, l-a convocat pe ambasadorul japonez la Beijing, Hideo Tarumi, pentru a protesta oficial împotriva „exagerării problemelor legate de China” la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii trecute, informează luni agenţia Reuters.
Liderii celor mai avansate economic democraţii din lume, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile în creştere din regiunile maritime din vecinătatea Chinei, precum şi pentru situaţia drepturilor omului în această ţară, inclusiv în Tibet şi în provincia Xinjiang din nord-vest.
Conform unui comunicat emis duminică seara de ministerul de externe de la Beijing, Sun a afirmat că Japonia a colaborat cu alte ţări la reuniunea la vârf a G7 pentru „activităţi şi declaraţii comune (…) cu scopul de a denigra şi ataca China, amestecându-se grosolan în afacerile interne ale Chinei, încălcând principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi spiritul celor patru documente politice dintre China şi Japonia” – o referinţă la declaraţia comună bilaterală din 1972.
Oficialul chinez a declarat că acţiunile Japoniei dăunează suveranităţii, securităţii şi intereselor de dezvoltare ale Chinei, iar ţara sa este „foarte nemulţumită” şi „se opune ferm” acestor acţiuni.
„Japonia ar trebui să îşi corecteze modul în care înţelege China, să ia act de autonomia strategică, să respecte principiile celor patru documente politice dintre China şi Japonia şi să promoveze în mod real dezvoltarea stabilă a relaţiilor bilaterale, cu o atitudine constructivă”, a adăugat el.
Tarumi a replicat că este „firesc” ca G7 să se refere la probleme de interes comun, aşa cum a procedat şi în trecut, şi că grupul va continua să facă la fel şi pe viitor, atâta timp cât China nu îşi schimbă comportamentul. „China ar trebui să facă mai întâi paşi pozitivi pentru a reacţiona la motivele de îngrijorare, dacă China cere să nu se facă referire la ele”, a arătat diplomatul, conform documentului primit de presă.
Hirozaku Matsuno, secretar-şef al guvernului de la Tokyo, a evidenţiat în informarea de luni că politica ţării sale faţă de China a fost permanent de a insista asupra problemelor când este necesar şi de a solicita un comportament responsabil, făcând în acelaşi timp paşi pentru soluţionarea problemelor şi pentru cooperarea în chestiunile de interes comun.
În urma summitului G7, diplomaţia chineză a exprimat nemulţumiri şi faţă de Regaul Unit. Ambasada chineză la Londra a cerut încetarea denigrării şi a calomniilor împotriva Chinei, pentru a se evita degradarea în continuare a relaţiilor bilaterale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!