Ministerul de Interne al Crimei Organizate
Igor Ţurcan a fost unul dintre reprezentanţii acestei lumi: pe scena publică, victima asasinatului era consultant politic, şef de federaţie sportivă, afacerist cu ochelari auriţi şi îmbrăcat la patru ace. În spatele cortinei însă, acelaşi Ţurcan se mişcă printre milioane de euro şi afaceri subterane cu ţigări, printre criminali condamnaţi, şefi din Poliţie, interlopi periculoşi şi ofiţeri de informaţii.
Bomba detonată la distanţă, plasată într-un automobil Lada cu numere ruseşti furat din Ucraina, completează un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova şi le-a pus cap la cap.
Conflictul. Plângeri penale de 40.000 de euro
Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chişinău, pe 19 aprilie, soţia lui Igor Ţurcan deschide un dosar civil la judecătoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistrează şi o plângere penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei (CCCEC). Juridic, acţiunile Rodicăi Cobzari-Turcan se contopesc pentru că ambele privesc aceeaşi faptă şi sunt îndreptate împotriva aceleiaşi firme: Bulgartabac Group MB SRL. (facsimil dosar Criuleni)
Ca parte civilă, soţia lui Ţurcan revendică o datorie de 650.000 de lei moldoveneşti (40.000 de euro) de la această companie. În prima instanţă, Ţurcan are câştig de cauză, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai.
Ţurcan a făcut afaceri cu aceasta firmă în care OCCRP a descoperit prezenţa unor afacerişti cu trecut criminal şi cu legături în serviciile de informaţii şi poliţia din R. Moldova.
Citiţi în continuare pe hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!