Actualitate

Ministerul Educaţiei de la București a deschis porţile universităţilor pentru tinerii FĂRĂ diplomă de BAC

În luna iunie, Guvernul român a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă 49/2014 privind modificarea Legii Educaţiei ce prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat, în cazuri temeinic justificate, şi pregătirea elevilor fără bacalaureat la facultate, în colegii.

“În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut/nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singura dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului naţional de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfăşoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale”, prevede OUG nr. 49/2014.

Astfel, Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenţi de liceu fără bacalaureat, adică actul de care universităţile mai aveau nevoie pentru a începe înscrierile. Unele universităţi private au anunţat deja că, dacă un cursant ia bacalaureatul după primul an de colegiu, îl trec direct în anul II de Facultate.

Ce prevede metodologia

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, “în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite”. Potrivit surselor citate, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015. “Calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor menţionate în Registrul Naţional al Calificărilor – RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar”, se arată în ordin. Ordinul este semnat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

sursa: jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *