Salariile judecătorilor vor fi majorate substanțial, a anunțat noua ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după întrevederea pe care a avut-o cu actuala componență a CSM-ului, în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători, scrie Realitatea.md.
„Responsabilitatea în îmbunătățirea imaginii și încrederii în sistemul judecătoresc stă pe umerii fiecărui judecător, inclusiv de a participa la reforma justiției, la acest exercițiu de evaluare necesar de verificare și de încurajare a judecătorilor onești și profesioniști; de a alege un nou CSM și de a asigura o justiție echitabilă pentru fiecare cetățean”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.
Într-un comunicat al MJ, se menționează că discuțiile au fost centrate asupra proiectelor de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție, dar și a situației create în contextul demisiilor anunțate și necesitatea de a întreprinde măsuri conjugate pentru asigurarea funcționalității instanțelor.
Atât Ministerul Justiției, cât și instanțele judecătorești au un singur interes comun – ca sistemul judecătoresc să funcționeze în interesul cetățenilor și în orice situație dificilă interesul public trebuie să primeze. Drept urmare, este necesar ca judecătorii să fie încurajați de a participa la Adunarea Generală pentru a alege și să participe la alegeri, pentru ca ulterior să fie constituit un CSM funcțional, iar sistemul judecătoresc să revină treptat la capacitatea proprie de a rezolva problemele.
„Ministra a făcut apel la necesitatea de a se informa corect corpul judecătoresc despre starea de lucruri, dat fiind faptul că se circulă și multe informații eronate. Contrar celor vehiculate, urmează a se ține cont de conținutul și garanțiile care le oferă legile cu privire la evaluarea Curții Supreme de Justiție, legi care sunt încă în proces de definitivare pentru a face mecanismul cât mai echilibrat”, se mai arată în comunicat.
Vă amintim că recent, mai mulți judecători, inclusiv 16 de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), au depus cereri de demisie. Plecarea lor ar putea însemna inclusiv tergiversarea dosarelor pe rol, spune Ion Chirtoacă, președintele Asociației Judecătorilor. Juristul preciza într-o declarație făcută pentru redacția Realitatea că reforma nu trebuie executată de un partid, iar oamenii care au depus cereri „nu au vrut să participe la jocuri politice”.
Între timp, reacționând la demisiile judecătorilor, luni, în cadrul unei runde de consultări pe marginea proiectului de reformare a justiției, desfășurată luni, noua ministră spunea că „sistemul judecătoresc acceptă cu greu” ideea. Totodată, ea puncta că inițiativele promovate de Ministerul Justiției sunt consultate cu Comisia de la Veneția, în vederea aplicării și respectării celor mai bune practici.
Marți s-a întâlnit marți cu judecătorii de la CSJ, inclusiv cei care au demisionat, pentru a discuta cu ei reformarea instituției și a discuta despre riscurile ce pot surveni și necesitatea de a identifica soluții comune pentru a evita blocajul din sistemul judecătoresc. Mihailov-Moraru a precizat că înțelege îngrijorările judecătorilor față de mecanismul de verificare, dar acesta reprezintă necesitatate.