Actualitate

Ministrul Apărării de la București: Acțiunile agresive ale Rusiei în regiune reprezintă o provocare fundamentală la adresa arhitecturii europene de securitate și stabilitate

Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin subminarea încrederii și stabilității societăților democratice. Declarația a fost făcută de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale al României, care a participat marți, 6 aprilie, la masa rotundă cu tema „Importanța geostrategică a Mării Negre și contribuția României la Flancul Estic”.

Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, cu ocazia Zilei NATO.

În cadrul discuțiilor, ministrul Apărării Naționale a subliniat că România, prin poziționarea sa strategică, este un actor cheie în construcția euroatlantică de securitate la Marea Neagră și un pilon central în promovarea securității, stabilității şi valorilor democratice în regiune, atât individual, cât și împreună cu aliații.

„Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică, capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. Apărarea colectivă rămâne principalul obiectiv al NATO. Astăzi, unitatea este un aspect în care toţi aliaţii ar trebui să investească şi este conectată la modalitatea în care se construieşte consensul. Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor”, a spus ministrul Nicolae Ciucă în intervenția sa.

Totodată, oficialul a pledat pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanţa specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană.

„Știm cu toții că Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin subminarea încrederii și stabilității societăților democratice. Așa cum am văzut începând cu anul 2014, acțiunile agresive și asertive ale Rusiei în regiune reprezintă o provocare fundamentală la adresa arhitecturii europene de securitate și stabilitate. Comunitatea democratică din regiune, inclusiv Bucureștiul, este preocupată de situația de securitate la nivel regional și urmărește reechilibrarea acesteia, prin evitarea unei posibile agresiuni, securizarea Mării Negre și menținerea ei ca zonă sigură și predictibilă”, a mai punctat ministrul Apărării Naționale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *