Ultima oră

Ministrul Justiţiei şi procurorul general ne asigură că reforma în sistemul de drept se desfăşoară rapid

Potrivit ministrului justiţiei, deja se simte o ameliorare în sistemul judecătoresc, iar, după implementarea întregului pachet de legi anticorupţie, rezultatele vor fi evidente. Ministrul justiţiei a precizat că în premieră pentru Republica Moldova sunt cercetaţi pentru diferite acte de corupţie sau hotărâri ilegale 5 judecători şi 4 procurori, fapt care cu câţiva ani în urmă era greu de imaginat. Potrivit lui, anul 1995 până în prezent nici un judecător sau procuror nu a fost diferit justiţiei. Totodată, în ultimii patru ani au plecat din sistem aproape o sută de magistraţi.

O problemă stringentă pentru sistemul judecătoresc, potrivit lui Efrim, este pregătirea profesională insuficientă, iar această problemă urmează a fi soluţionată cu ajutorul comisiei de evaluare a magistraţilor. Astfel, un judecător din Chişinău a fost demis după ce n-a fost calificat de comisia de evaluare.

Atât ministrul justiţiei, cât şi procurorul general au afirmat că principala sarcină pentru anul curent în reformarea justiţiei este reforma procuraturii. Corneliu Gurin a precizat că în acest proces principalul accent se pune pe descentralizarea procuraturii. „Vor fi mai puţini şefi în procuratură, mai puţini procurori ierarhic superiori, pentru a acorda mai multă independenţă şi responsabilitate procurorilor care se ocupă nemijlocit de investigarea crimelor”, a spus Gurin.

Făcând referinţă la comitetul de lucru pentru reforma în procuratură, Oleg Efrim a spus că acesta nu face decât să găsească soluţii la recomandările experţilor din exterior.

Ministrul justiţiei a mai spus că după majorarea salariilor magistraţilor va urma şi majorarea salariilor pentru procurori.

Reformarea sistemului de drept în Republica Moldova urmează a fi finalizată în 2016.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *