Mircea Snegur a devenit Doctor Honoris Causa al AŞM

Evenimentul s-a produs în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, consacrată aniversării a 20-ea de la proclamarea Independenţei R. Moldova. Tradiţionalul Laudatio a fost prezentat de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Acest prestigios titlu i se acordă primului Preşedinte al R. Moldova în semn de înaltă preţuire a contribuţiei sale personale, de-a lungul anilor, la afirmarea suveranităţii şi independenţei R. Moldova, dar şi cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la formarea R. Moldova ca stat independent, unul dintre întemeietorii căruia este Mircea Snegur. Gheorghe Duca a apreciat înalt eforturile depuse de către primul preşedinte la edificarea statului de drept, liber şi democratic, la accelerarea procesului de recunoaştere pe plan internaţional a R. Moldova, la primirea acesteia, la 2 martie 1992, în Organizaţia Naţiunilor Unite, la formarea Armatei Naţionale. „R. Moldova, a constatat acad. Duca, a fost primul stat din CSI care a trecut la propria valută şi tot primul stat care a intrat, în 1995, în Consiliul Europei”.
Oratio Gratitudinis, prezentat în semn de mulţumire de E. S. Mircea Snegur, s-a intitulat „Independenţa de totalitarism şi edificarea statului democratic”. În primul compartiment al acestuia, „În căutarea identităţii”, primul Preşedinte a trecut în revistă etapele de formare şi dezvoltare a R. Moldova, amintind că declararea Independenţei a fost pregătită de către clasa politică cu mult înainte de puciul din august 1991 de la Moscova. Autorul a amintit, totodată, că el a fost cel care, pe 27 aprilie 1995, a venit cu o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei, prin care se stabilea că numele corect al limbii noastre este „română” – dar, din păcate, n-a fost susţinut de către deputaţii agrarieni – şi a instituit un moratoriu în problema substituirii studierii disciplinelor „Istoria românilor” şi „Limba română”. În context, Mircea Snegur a constatat că noi continuăm să fim în căutarea identităţii.
Decizia de a i se acorda dlui Mircea Snegur titlul de Doctor Honoris Causa al AŞM a fost luată, unanim, la 21 aprilie 2011, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.