Misiunea publică a criticului literar Andrei Ţurcanu
Clar lucru că nu l-am crezut!, ochii mijiţi şi zâmbetul, un pic ironic, vorbea de la sine.
Doar auzisem despre presiuni concrete de a scrie bine sau rău despre o carte, pentru că trebuia să se accepte faptul că, totuşi, critica literară nu are – sau invers, are! – o putere atât de mare pe piaţă, încât să genereze…
În acelaşi timp însă existenţa unor astfel de presiuni nu l-au făcut pe istoricul literar Andrei Ţurcanu să creadă că libertatea e limitată, că există nişte graniţe între care îşi poate exercita actul critic. Să afirmi realitatea acestor limite deloc nu înseamnă să denunţi o stare de lucruri foarte grave; fiecare mediu de comunicare, fie el şi cotidian, are propria orientare, de natură pe de o parte ştiinţifică, pe de altă parte – literar-istorică, şi nu există întotdeauna o graniţă, niciodată trasată foarte clar, pe care nu ai voie s-o depăşeşti. Andrei Ţurcanu a intitulat-o în viaţa publică, în politică şi, la fel, în critica literară.
(…)
Aşadar, studiile însumate în acest volum (un deosebit volum de publicistică şi eseu contemporan – Arheul Marginii şi alte figuri, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2013, 220 pag.), reconstituie pentru Istoria noastră literară (adevărată sic!) câteva aspecte semnificative din istoria receptării a procesului literar contemporan, iar datoria criticului Andrei Ţurcanu este să ia în discuţie verosimilitatea, realitatea sau falsitatea punerii ei în pagină.
Este criticul un misionar?
Sunt convins că un critic are o misiune socială, îndeplineşte o funcţie de orientare; face un serviciu public, care nu se suprapune cu publicitatea. Cred în această funcţie publică a criticului şi în necesitatea criticii de a rămâne critică. Un adevărat critic literar trebuie să plece de la literatură, de la cărţi, pentru a vorbi despre societate, despre lumea în care trăim, fiindcă literatura e un instrument al discursului colectiv. Critica e o formă de reflecţie socială, care pune în dezbatere, prin intermediul cărţilor, problemele comunităţii.
Şi dacă arta criticii literare va supravieţui, o va face mulţumită acestei duble vocaţii a ei, de serviciu public şi critică socială.
Istoricul literar Andrei Ţurcanu o face deja de mulţi ani!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!