Social

Mituri despre consilierea psihologică

Indiferent de ce simți, cunoști, probabil, cel puțin o persoană care merge la un psiholog sau a mers la un moment dat. Prin intermediul consilierei psihologice ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine și să tratăm rănile noastre emoționale. Fiecare specialist depune un efort mare pentru a promova rolul psihologului în Moldova și a educa publicul în direcția culturii de a merge la o consultație. Dacă ai anumite întrebări ce țin de consilierea psihologică pentru tine sau pentru cineva drag, iată câteva mituri pe care ar fi bine să le cunoști.

Mitul 1: Dacă mergi la psiholog înseamnă că ești instabil sau slab

În calitate de psiholog deseori sunt întrebată cum pot să ascult toată ziua problemele altor persoane, neliniștile lor, traumele lor, stările lor depresive. Nu este prea obositor?

Adevărul: Unele din cele mai sănătoase persoane pe care le cunosc sunt de fapt în consiliere psihologică. Cabinetul de psihologie este locul unde poți discuta ideile tale cu un profesionist care nu îți va judeca deciziile sau dorințele. Dacă o anumită trăsătură de personalitate este o problemă pentru tine, psihologul poate să te ajute să explorezi, să descoperi cauzele și să îți ofere suport pentru a-ți dezvolta potențialul și a atinge obiectivele propuse.

Iată de ce, dacă te-ai gândit să mergi la psiholog, dar îți este frică de ce va spune lumea, te rog să ții cont de faptul că sănătatea ta este responsabilitatea ta, presupune mult lucru și este nevoie de curaj. Fiecare are probleme, doar cei puternici apelează la psiholog!

Mitul 2: Consilierea psihologică durează foarte mult în timp

Probabil ai auzit de la cineva sau ai văzut în filme că sunt persoane care merg la psiholog ani de zile. Acest lucru te poate pune la dubii dacă poți să te adresezi sau nu la psiholog.

Adevărul: Unele aspecte mai complexe necesită mai mult timp. Dar unele persoane preferă să continue ședințele de consiliere psihologică pentru o perioadă mai îndelungată pentru că acest lucru îi ajută să se înțeleagă mai bine pe sine și propriile gânduri, chiar dacă motivul pentru care au apelat la psiholog, a fost soluționat deja. Sunt tipuri de psihoterapie, cum ar fi psihanaliza care durează comparativ mai mult, dar sunt și alte tipuri de intervenție psihoterapeutice care sunt de scurtă durată. Decizia de a merge la psiholog este un semn de putere, indică o dorință de a lucra asupra gândurilor și comportamentului și de a te pregăti pentru a fi provocat într-un mediu sigur astfel încât să poți face ajustările necesare care ar putea îmbunătăți viața ta. Practic persoanele care fac consiliere psihologică cu timpul se simt mult mai bine și își continuă viața.

Mitul 3: La cabinet te întinzi pe canapea și vorbești cu o persoană străină care face notițe

Există preconcepția că atunci când ești în consiliere psihologică, te așezi pe o canapea, te uiți în pod în timp ce vorbești cu un profesionist lipsit de emoții, care își face notițe. Aceasta este o imagine des promovată în filme și este asociată cu originile psihoterapiei.

Adevărul: Sunt psihologi care au canapea în cabinetul lor. Dar majoritatea clienților stau așezați în fotoliu în timp ce discută cu psihologul, care nu doar ascultă dar și interacționează, este o relație bazată pe dialog.

Mitul 4: Un psiholog este un prieten pe care trebuie să-l plătești

Cine are nevoie de psiholog, dacă ai putea să discuți despre problemele cu care te confrunți cu familia sau cu prietenii la „un pahar de vorbă”?

Adevărul: Psihologul trebuie să fie o persoană în care ai încredere că va păstra confidențialitatea. Este important să te simți confortabil, pentru că elementul unei relații bazate pe încredere este cheia de succes.

Psihologul este un profesionist, care are studii și formare în domeniu și este obligat să respecte un cod de etică foarte strict, ce îl obligă să păstreze în mod prioritar interesele clientului. Ceea ce înseamnă că psihologul nu va povesti foarte multe despre el, acesta fiind o componentă majoră a prieteniei. Dacă psihologul vorbește despre o experiență personală, nu este din motivul că vrea să devină prietenul tău, ci pentru a oferi un exemplu care ar putea să te ajute să te dezvolți.

Decizia de a merge la o ședință de consiliere psihologică durează în timp și asta este firesc, vei face acest pas atunci când vei fi gata. Este important să știi că dacă simți nevoia de a vorbi cu un psiholog, acesta nu înseamnă că ceva nu este în regulă cu tine. Mai degrabă, este un semn că ești puternic/ă și îți asumi responsabilitatea pentru a îmbunătăți modul cum gândești și cum te comporți, astfel încât să te simți mai bine cu propria persoană și în relațiile cu ceilalți.

Ana Niculăeș, psiholog
www.consuela.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *