Actualitate

Moldova 1, incotro?

Desi timpurile s-au schimbat, desi in R. Moldova s-a produs alternanta la putere, desi este tot mai evidenta nevoia de schimbari si reforme in toate domeniile, Televiziunea publica continua sa promoveze vechea politica editoriala din timpul regimului comunist. Se creeaza impresia, si din pacate nu e numai o impresie, ca Televiziunea publica nu numai ca nu e atinsa de vantul schimbarilor, dar se opune si lupta impotriva lor.

La mai bine de doua saptamani de la instalarea in R. Moldova a noii guvernari reprezentata de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), televiziunea zisa publica – „Moldova 1” – continua sa serveasca vechiul regim comunist si sa prezinte stirile doar dintr-o singura perspectiva, cea care favorizeaza fostul partid comunist de guvernamant. Ba mai mult, Televiziunea publica a declarat razboi deschis acestei coalitii si partidelor care o formeaza. In acelasi timp, oamenii de la sute de kilometri de Chisinau, care se informeaza doar de la „Moldova 1”, cunosc numai din auzite de schimbarea politica care s-a produs in R. Moldova si sunt revoltati de penuria de informatie. I-am solicitat pe mai multi lideri de opinie locali sa ne spuna cum se vad lucrurile din teritoriu.

 

Lucia Bacalu, redactor-sef al ziarului „Unghiul”, Ungheni

Este regretabil faptul ca „Moldova 1” continua aceeasi practica vicioasa de a informa publicul spectator tendentios sau, mai bine zis, de a-l dezinforma cu neobrazare. E timpul schimbarilor si in aceasta institutie care a ajuns de rasul lumii. Cred ca e necesara o reformare a Televiziunii publice, de transformare a acesteia in una profesionista. Este inadmisibil ceea ce se intampla acolo la ora actuala. Cred ca aceasta chestiune trebuie sa fie inclusa in agenda de lucru a noii majoritati parlamentare chiar in zilele imediat urmatoare. E nevoie de o discutie ampla, cu participarea expertilor in domeniu, a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale, pentru a gasi solutii de redresare a situatiei la „Moldova 1”. Din punctul meu de vedere, locul lui Todercan nu este acolo. A avut suficient timp sa demonstreze cat de profesionist este. Din moment ce nu a reusit, trebuie sa plece. Ceea ce mi-as dori mult este ca AIE sa nu repete greselile comunistilor si sa nu-si subordoneze institutiile media, pentru a-si lustrui imaginea. Noua guvernare care se configureaza are acum sansa sa demonstreze ca respecta cu adevarat libertatea presei, una dintre valorile principale ale democratiei noastre.

Ion Ciumeica, redactor-sef al ziarului „Business-info”, Cimislia

I nainte de toate, colaboratorii de la TVM ar trebui sa fie echidistanti, lucru care nu se intampla acum. In cazul in care nu se respecta nici Codul Deontologic, nici cel al Audiovizualului, atunci ar trebui sa-si dea demisia cei care n-o fac, incepand cu Valentin Todercan si Adela Raileanu. Daca radioul, intr-un fel, depune mici eforturi pentru a fi cat de cat echidistant, apoi la televiziune e de groaza. Mai cu seama, „Mesager”, in ambele variante. O dovada este editia de saptamana trecuta consacrata in intregime transmiterii mesajului de adio al presedintelui Voronin. De ce sa pui pe post discursul fostului presedinte RM de zece minute intr-o emisiune de stiri? A urmat un sondaj de opinie absolut tendentios despre succesele lui Voronin. Toate cele opt persoane l-au laudat, fara sa fie barem o opinie contrara… AIE trebuie sa schimbe conducerea TVM, sa inceapa de la Consiliul de Observatori, care sa fie desemnati de adevarata societate civila.

Victor Cobasneanu, redactor-sef al ziarului „Observatorul de Nord”

Problema trebuie discutata in direct la TVM, dar si la o sedinta publica a Consiliului de Observatori. TIMPUL si Asociatia Presei Independente au propus sa fie modificata legislatia vizavi de deetatizarea presei. „Moldova Suverana” si „Nezavisimaia Moldova”, chipurile, au fost deetatizate, dar ele practic servesc mai departe interesele PCRM. La fel s-a intamplat si la TVM. Nu poate sa stea Televiziunea publica la cheremul lui Todercan. Exista CO, care trebuie sa dezbata problema in direct, cu participarea telespectatorilor. AIE ar fi cazul sa nu cada prada emotiilor, sa nu faca pasi pripiti in contradictie cu legea. De vazut ce spune legea, pentru ca timpul e in favoarea Aliantei.

Tudor Iascenco, directorul ziarului „Cuvantul””, Rezina

Sunt de parerea ca ar trebui prin lege sa fie efectuata deetatizarea presei. Toata mass-media in R. Moldova trebuie deetatizata. In lege trebuie de prevazut principiile deetatizarii, ce ramane mai departe in subordinea autoritatilor si care trebuie sa fie principiile de gestionare a mijloacelor de informare, daca raman publice. Or, mass-media publice trebuie sa serveasca publicul, nu unui partid sau altului. Pe urma, trebuie prevazute principiile de functionare ale mass-media publice, in asa mod ca nicio formatiune politica sa nu aiba prioritate sau posibilitate de a influenta politica editoriala a acestor institutii.

 

„Moldova 1” vazuta din interior

Exista o perceptie comuna ca Televiziunea publica continua sa reflecte unilateral realitatea si sa serveasca vechiul regim. Cum comentati aceste opinii?

 

Valentin Todercan, presedintele Companiei „Teleradio-Moldova”

– Asta este perceptia in capul dvs. Noi ne facem onest datoria.

– Al meu personal sau al ziarului TIMPUL?

– Al dvs. personal. Eu stiu ca noi ne facem datoria si respectam legislatia in vigoare, iar dvs. doar manipulati si incercati sa induceti lumea in eroare.

Adela Raileanu, directoarea „Moldova 1”
Mai intai imi aratati acei oameni dupa care faceti astfel de afirmatii. Multumesc mult. O zi buna.

 

Televiziunea publica nu este publica

Mariana Slapac, presedinta Consiliului de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”

Daca comparam Televiziunea publica de astazi cu ceea ce era acum trei ani, vom vedea ca exista o mare diferenta. Totusi programul „Mesager” este un segment vulnerabil, fapt mentionat de mai multe ori si de noi, cei de la CO. Ultimele doua sedinte ale CO au fost dedicate anume monitorizarii acestei emisiuni. La prima am discutat despre monitorizarea interna, iar la a doua, care a avut loc la sfarsitul lui august, pare-mi-se, am discutat despre monitorizarea externa realizata de mai multe ONG-uri si experti, sub egida UE. A cata oara, in ultimii trei ani, am discutat despre segment vulnerabil al stirilor. Toata lumea a acceptat ca reformele s-au pornit si urmeaza sa le continuam. Din pacate, ultima monitorizare externa, care a avut loc chiar in timpul campaniei electorale pentru anticipate, a constatat ca in stiri la Televiziunea publica se respecta doar partea formala, iar in cea informala exista multe lacune. La ultima sedinta a CO de pana la vacanta, am decis ca la viitoare intalnire, care va avea loc in aceasta saptamana sau saptamana viitoare, conducerea actuala a companiei sa ne prezinte o conceptie noua pentru imbunatatirea programului de stiri, pentru inlaturarea acestor greseli, ca sa nu fim criticati dur de societate si sa ne placa si noua ceea ce se face. Sigur ca si pe noi multe lucruri ne deranjeaza. S-a vorbit mult despre doua si mai multe pareri in stiri, despre anumite viziuni ale ziaristilor care lucreaza pe vechi sau care au anumite preferinte. Nu vreau sa ma indreptatesc dar intr-adevar sunt multe probleme de rezolvat. Numaidecat trebuie sa facem ca Televiziunea publica sa devina cu adevarat publica. Nu este cazul sa ne contrapunem cuiva sau, Doamne fereste, sa divizam societatea, dimpotriva Televiziunea publica trebuie sa fie acea punte de legatura cu oamenii care au pareri diferite.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *