Internațional

Moldova a înregistrat progrese moderate în procesul de integrare europeană

La această concluzie au ajuns autorii publicaţiei „Euromonitor. Implementarea reformelor în contextul cooperării UE – Republica Moldova”, transmite Info-Prim Neo.

„Activităţile prevăzute de planurile de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi recomandările Comisiei Europene privind zona de liber schimb au fost îndeplinite. În plus, nu putem ignora şi faptul că la summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia la sfârşitul lunii septembrie au fost menţionate progresele bune pe care le-a făcut Republica Moldova. Aceasta am în vedere când mă refer la progresele moderate”, a declarat directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, în cadrul unei mese rotunde de prezentare a raportului.

Igor Boţan a subliniat că sunt identificaţi şi unii factori subiectivi ai procesului de integrare europeană. „Atunci când mă refer la factorii subiectivi fac referinţă la faptul că alianţa de guvernare aşa şi nu a reuşit să aleagă şeful statului, iar această problemă a devenit una presantă pentru cetăţeni deoarece aceştia, corect sau incorect, consideră că cea mai mare problemă din Republica Moldova este nealegerea şefului statului, întrucât politicienii sunt implicaţi în discuţii, certuri, ceea ce face ca ei să nu se ocupe de problemele cu adevărat importante, cele de integrare europeană”, a declarat Igor Boţan pentru presă.

Analistul politic susţine că, dacă e să ne uităm atent la discursul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, atunci vedem că este uneori incoerent, pe feţele lor se vede că nici ei nu cred în ceea ce spun. „Aceasta este dezolant pentru cetăţeni, ei simt că lucrurile nu se află într-o albie normală”, menţionează directorul ADEPT.

Directorul „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a declarat în cadrul mesei rotunde că nu poate să nu remarce cu îngrijorare că tot anul trecut un sondaj de opinie a arătat că cetăţenii au o oarecare răcire faţă de ideea integrării europene.

Autorii raportului au menţionat că guvernanţii trebuie presaţi să depună mai multe eforturi pentru implementarea strategiilor de integrare europeană, iar mass-media este instrumentul cel mai potrivit pentru aceasta.

Euromonitorul apare în cadrul proiectului „Relaţiile UE-Moldova – Monitorizarea progresului în contextul Parteneriatului estic”, implementat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă „Adept” şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.  

Via Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *