Afaceri

Moldova acționează și premiază ECO

Astfel, 11 persoane fizice, întreprinderi, instituții publice și ONG-uri au fost desemnați campioni ai sectorului eco – energetic din R. Moldova, în cadrul Galei „Moldova Eco – Energetică 2012”, care s-a desfășurat vineri, 7 decembrie. 
 
Peste 300 de invitați, reprezentanți ai conducerii de vârf a RM, miniștri, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale au participat la Gala de premiere a celor mai bune inițiative de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice din țara noastră.

Energia alternativă – cea mai ecologică industrie

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a menționat în deschidere că, în timp ce anul trecut „Moldova Eco – Energetică” a fost un apel la acțiune în direcția eficienței energetice, în prezent, această competiție a luat o amploare de nedescris. „În spatele dosarelor înscrise în concurs stă o industrie întreagă, reușind performanța să o lansăm pe parcursul acestui an”, a declarat viceprim-ministrul, Valeriu Lazăr.

La rândul său, prim-ministrul, Vlad Filat, a remarcat că valorificarea surselor regenerabile de energie și sporirea eficienței energetice sunt o prioritate pentru R. Moldova. „Este o reformă ce are ca finalitate sporirea securității energetice a țării, reducerea dependenței de importuri, crearea de noi locuri de muncă și, nu în ultimul rând, protecția mediului ambiant”, a declarat Vlad Filat.

Premianții despre care TIMPUL a scris

Printre fericiții premianți ai competiției s-au numărat și protagoniștii seriilor de materiale publicate în TIMPUL pe parcursul acestui an, în care au fost relatate istoriile de succes ale lor în domeniul energiei regenerabile. Astfel, Vasile Moraru, inginerul din Colonița care și-a creat o uzină de biogaz, produs utilizat pentru a genera energie electrică și termică, a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect în Biogaz, iar Ion Sobor, profesor la Facultatea de Energetică, Universitatea Tehnică din Moldova, a fost premiat pentru cel mai bun proiect în energia eoliană.
Ca dovadă, primele turbine eoliene au fost realizate de profesorii și studenții UTM, deoarece, potrivit lor, turbinele eoliene ar fi o soluție pentru a scoate din întuneric satele din Moldova și cu o investiție de 20 mii de euro, o localitate din Moldova poate uita de problema iluminării stradale pentru cel puțin 20 de ani. „În vogă ar trebui să fie parcurile eoliene, care ar permite diminuarea importului de energie electrică și majorarea propriei produceri a energiei. Dacă astăzi producem 24% din energia necesară, implementarea doar a 200 MW de putere eoliană, ne-ar permite să majorăm această cotă de aproape două ori”, ne-a spus Ion Sobor.

Reforma sectorului energetic

Un alt câștigător al competiției „Moldova Eco – Energetică”, Oleg Donoagă, directorul „Agrobiobrichet” SRL, tânărul care a renunțat la slujba de funcționar public, acum câțiva ani, și s-a lansat în proiecte de valorificare a energiei regenerabile sau, mai exact, s-a specializat în producerea brichetelor din resturi vegetale, despre care TIMPUL a scris acum un an, a luat premiul pentru cel mai bun proiect în biomasă. „Compania „Agrobiobrichet” SRL produce anual 4000 tone de brichete din biomasă, care sunt suficiente pentru a încălzi 30 de școli și grădinițe de la sat în timpul iernii”, a afirmat Oleg Donoagă.

În acest context, Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în RM, a opinat că succesul oricărei reforme este măsurat în final, nu doar de autorități, ci de fiecare membru al societății. „Atunci când cetățenii de rând, sectorul privat și societatea civilă lansează inițiative ce merg mână în mână cu eforturile Guvernului de a reforma sectorul energetic, atunci putem vorbi despre reforme adevărate. Istoriile de succes, premiate astăzi, este o dovadă în acest sens”, a declarat Dirk Schuebel.

Concursul „Moldova Eco – Energetică” este organizat pentru al doilea an consecutiv de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă din Moldova, finanțat de UE, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova.

Campionii energiei ecologie în Moldova

1. Cel mai bun proiect în Energia Solară: Ecowatt Impex SRL
2. Cel mai bun proiect în Energia Eoliană: Universitatea Tehnică din Moldova
3. Cel mai bun proiect în Energia Geotermală: Sergiu Cocârlă
4. Cel mai bun proiect în Biomasă: Agrobiobrichet SRL
5. Cel mai bun proiect în Biogaz: Vasile Moraru
6. Cel mai bun proiect de Eficiență Energetică în sectorul public: Spitalul public din Orhei
7. Cel mai bun proiect de Eficiență Energetică în sectorul privat: Laiola SRL
8. Cea mai bună inițiativă de Comunicare: Ion Muntean
9. Cea mai bună inițiativă Educațională: Universitatea Tehnică din Moldova
10. Cea mai bună inițiativă a Tinerilor: Gutta Club

P.S. Au fost premiați experți și jurnaliști care pe parcursul anului 2012 au promovat sectorul energetic de alternativă. Printre nominalizați s-a numărat și colega noastră, Ala Coica. Felicitări!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *