Moldova are zece proiecte „de înfrățire” cu Uniunea Europeană
Mai multe instituţii publice din Republica Moldova, cu ajutorul suportului financiar al Uniunii Europene, beneficiază de asistența instituţiilor europene din domenii similare pentru a pune în aplicare acquis-ul comunitar, în conformitate cu aceleași standarde ca și în statele membre ale UE.
Proiectele de asistență europeană Twinning („înfrățire”, engl.), elaborate de Comisia Europeană, ajută administrațiile publice din țările beneficiare, printre care și R. Moldova, să pună în aplicare acquis-ul comunitar grație resurselor umane și abilităților manageriale europene.
Astfel, prin schimbul de experiență care are loc în cadrul proiectelor Twinning și care presupune o colaborare dintre o instituție europeană și una din Moldova, sprijină funcționarii publici din Moldova să nu repete greşelile omologilor lor în cadrul procesului de reformare.
Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus, în cadrul unui club de presă cu privire la asistenţa UE în reforma administraţiei publice din RM, că în proiectele Twinning este important să lucrezi cu omologii, deoarece și ei s-au confruntat cândva cu aceleaşi probleme în procesul de reformare, având deja soluţiile necesare.
Proiectele Twinning în Moldova – încă un pas spre UE
La momentul actual, în R. Moldova sunt finalizate trei proiecte de asistență europeană Twinning, în timp ce alte șapte sunt în proces de implementare, cu un buget total de 11 milioane de euro.
Proiectele vizează reformele în sistemul instituțiilor penitenciare și al achizițiilor publice, în domeniul politicilor de concurenţă, al proprietăţii intelectuale, dezvoltării regionale, securităţii alimentare și al protecţiei consumatorilor.
Janos Zaknyi, şeful de echipă a Proiectului UE „Suport pentru Cancelaria de Stat – TTSIB”, a menționat că implementarea unui proiect Twinning este o cooperare bilaterală între o instituție din Uniunea Europeană cu una din R. Moldova, „ale cărei rezultate aduc țara noastră cu un pas mai aproape de Europa”.
Rezultate recente ale proiectelor Twinning: „Legea concurenței” și „Legea cu privire la Ajutorul de Stat”
Proiectul cu privire la „implementarea și respectarea politicii în domeniul concurenței și ajutorului de stat” a adus cele mai recente reforme în domeniul respectiv în R. Moldova, și anume, elaborarea și promulgarea Legii Concurenței, care a intrat în vigoare din 14 septembrie, și Legii cu privire la Ajutorul de Stat, care va intra în vigoare abia peste un an de la data publicării în „Monitorul Oficial”.
Un alt proiect al Comisiei Europene este cel ce sprijină Moldova în domeniul securității alimentare pentru produsele de origine vegetală, care este implementat din aprilie 2012, și tinde spre dezvoltarea sectoarelor agricole și alimentare din țara noastră.
„Ulterior finalizării acestui proiect, consumatorii vor avea acces la alimente ecologice, mediul va fi mai puțin contaminat, iar toate acestea, fiind implementate în conformitate cu normele UE, vor da „undă verde” comerțului internațional cu produse moldovenești”, a remarcat Matthew Brown, consilier Rezident de Twinning la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Totodată, experții europeni au menționat proiectul de succes „Implementarea și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în RM”, care este în curs de finalizare. Respectiv, scopul proiectului este de a îmbunătăți implementarea și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu prevederile Planului de Acțiuni UE – Moldova.
În vederea susținerii Acordului de parteneriat și cooperare dintre UE și R. Moldova care a intrat în vigoare în 1998 și, în conformitate cu Planul de Acțiuni UE – Moldova PEV, proiectele Twinnning au devenit accesibile RM, începând cu 2006.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!