Economie

Moldova consumă mai mult, dar exportă mai puțin

Printre evoluțiile pozitive ale economiei în această perioadă sunt creșterea volumului total al creditelor noi, care s-au majorat cu aproximativ opt la sută în luna iulie, după o scădere cu 12% în iunie. Această creștere a fost determinată preponderent de creditele în lei acordate persoanelor fizice cu 30 la sută mai mult și a celor în valută străină acordate persoanelor juridice cu 8,4 la sută mai mult.

Potrivit analizei elaborate de „Expert-Grup”, o asemenea expansiune a creditării este un fenomen mai puțin obișnuit în condițiile unor riscuri macroeconomice sporite, dar și având în vedere abordarea conservativă a băncilor moldovenești vizavi de activele lor.

De asemenea, volumul transferurilor de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a crescut cu 4,5 la sută în luna iulie, evoluție care a fost determinată de transferurile din Federația Rusă. Însă majoritatea transferurilor în euro, care provin din țările Uniunii Europene, au scăzut cu 9,6 la sută, relevând situația economică mai dificilă din această regiune.

Chiar și în asemenea condiții, experții sunt de părere că această creștere a remitențelor este o veste bună doar pe termen scurt, deoarece acestea compensează într-o anumită măsură deficitul de cont curent și susțin cererea internă.

A crescut cu 11,4 la sută și volumul banilor puși în circulație. Acest indicator este un rezultat al creșterii creditelor noi și a remitențelor și arată îmbunătățirea dinamicii importurilor și a încasărilor fiscale din TVA și accize.

Exporturile s-au redus cu 10% în luna iulie

Însă tendințele pozitive au fost însoțite și de aspecte negative prin reducerea exporturilor cu 10% în luna iulie. Acest lucru a fost determinat preponderent de răcirea cererii din țările UE, dar și de încetinirea vizibilă a exporturilor moldovenești spre CSI.
Totodată, experta Ana Popa, unul dintre autorii studiului realizat de „Expert-Grup”, susține că momentul relansării economice ferme nu poate fi anticipat cu precizie și este foarte posibil să întârzie. „Totul depinde de calitatea reformelor și a guvernării economice, de situația economică externă și alți factori ce nu pot fi influențați pe intern”, se arată în analiză.

V.P., cu referire la ediția „Realitatea economică”, realizată de „Expert-Grup”

Calculele „Expert-Grup” în baza datelor BNM, BNS și „Logos-Press”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *