Social

Moldova deține rezerve uriașe de gaze de şist. De ce Chișinăul refuză să caute gaz și acceptă să fie „dominat” de Moscova?

Chiar dacă R. Moldova are rezerve importante de gaz de șist, autoritățile nu fac nimic pentru a afla dacă forarea ar putea fi opțiune viabilă pentru a rezolva definitiv șantajul rusesc.

Europa, dar mai ales R. Moldova ar fi trebuit să înceapă să exploateze gazul de șist acum aproximativ un deceniu, așa cum fac americanii. Am fi fost aproape de independenți energetic chiar acum, în loc să fim atrași de oferta de ucigași în masă și teocrați.

Rezerve de gaze naturale pentru următorul deceniu

Autorii studiului susţin că România mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru următorii 10-15 ani. Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), făcut public în iunie 2013, gazul de şist majorează cu 47% rezervele potenţiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de şist reprezintă 32% din rezervele totale de gaze naturale.

„România, cu o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, se situează pe locul 3 în Europa, după Polonia şi Franţa şi înaintea Danemarcei“, mai arată studiul CNR-CME.

R. Moldova dispune de foarte multe zăcăminte, inclusiv de gaze de șist. Astea se pot găsi la o adâncime de cel puțin 3500 de metri, însă chiar și așa gazul extras trebuie forat. Ar fi o greșeală a statului ca să nu anunțe populația despre o eventuală extragere a acestor zăcăminte, însă construcția unor astfel de sonde se ridică până la 30 de milioane de dolari, dacă, de exemplu, vor dori să extragă șisturile de la o adâncime de 5000 de metri. Păcat că autoritățile nu au realizat nici un studiu până la moment, deoarece potențialul de gaze și de țiței este unul destul de mare. În momentul când se fac explorări și se evidențiază aceste zăcăminte, fără discuție, R. Moldova poate, cu timpul, deveni independentă din punct de vedere energetic și în consecință nu va mai avea nevoie de gazele rusești”, a declarat pentru TIMPUL, geofizicianul Lucian Tomescu.

„Ultimele studii au fost realizate în anul 1931, unde se spune că în mai multe regiuni au fost găsite șisturi, din care e posibil să putem extrage gaze, dar e posibil ca aceste roci să fie seci. Însă probele au fost nimicite la începutul anilor 90. Șisturi au fost descoperite la adâncimea de 1700 de metri în Iargara, raionul Leova. La Răzeni, raionul Ialoveni, în două locuri, s-au făcut săpături. Acolo șisturile au fost descoperite la o adâncime de 1100 de metri. Și la Naslavcea au fost efectuate săpături pe malul râului Nistru. La adâncimea de 1200 de metri au fost descoperite aceste roci, dar unele șisturi au fost descoperite la suprafața solului. Dar la nivel oficial nu avem, deocamdată, confirmat nimic. Aceste studii sunt foarte scumpe. Pentru exploatarea unui metru de pământ sunt necesare 10 mii de lei. Să facem un calcul simplu, pentru studierea a 2500 de metri de pământ sunt necesare sume de ordinul milioanelor”, a spus geologul AȘM, Vasile Neaga.

Constatăm o lipsa totală de viziune a guvernanților actuali, care împrumută sute de milioane pentru a trece de această criză energetică, dar care nu oferă o soluție definitivă pentru dependența de regimul terorist de la Moscova.

Amintim că ieri, 22 septembrie, Guvernul Marii Britanii a decis să anuleze interdicția impusă anterior pentru forarea hidraulică și va începe în câteva luni să extragă gaze de șist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *