Politică

Moldova fără sărăcie și fără comuniști sau MOLDOVA FĂRĂ OAMENI?

Daca tot ceea ce au promis politicienii in campanii electorale ar fi devenit realitate, astazi am fi trait intr-o tara prospera. Nimeni nu ar fi fost nevoit sa-si paraseasca familia in cautarea unui trai mai bun. Haideti sa ne amintim ce au tot promis politicienii de-a lungul anilor. Ce au reusit, insa sa faca, vedem cu totii.

Iata ca si dupa opt ani de la aceste promisiuni, 40 la suta din satele moldovenesti raman neconectate la sistemele de alimentare cu apa sau gaz, iar Moldova continua sa fie in topul tarilor cu cele mai mici salarii din Europa.

Ba mai mult, cei mai multi moldoveni au plecat sa munceasca in strainatate exact in perioada guvernarii comuniste, cand ni s-a promis ca vom avea Europa acasa. Oficial, cifra este de aproape 170 de mii, insa neoficial, este de ordinul sutelor de mii. Ba chiar s-a creat impresia ca unii si-au dorit ca oamenii sa plece. Oricum, plecau cei care nu fac parte din electoratul comunistilor, deci asta dadea chiar bine in cabina de vot. In plus, guvernantii sunt recunoscatori ca moldovenii care muncesc in strainatate trimit bani acasa si, astfel, Moldova este tinuta pe linia de plutire.

La fel ca si celelalte partide, comunistii, care au venit la guvernare in 2001 jucand cartea nostalgiei dupa Uniunea Sovietica, au mintit. Au promis salam de doua ruble si paine de 16 copeici, iar acum liderul comunistilor nici nu vrea sa-si aminteasca despre asta.

In 2009, Moldova a vrut o schimbare si a facut-o. La carma tarii a venit un grup de politicieni care a promis sa schimbe radical lucrurile.

A promis sa pedepseasca fosta guvernare pentru acte de coruptie, sa fie trasi la raspundere cei care se fac vinovati de dezordinile si maltratarile din 7 aprilie. Noua guvernare a creat asteptari care nu s-au materializat, a promis un trai decent pe care populatia nu l-a obtinut.

Eufrosenia FISTICAN, PROFESOARA PENSIONATA: "Am 908 lei, sotul 1300. Noua nu ne ajunge 2200 cat primim impreuna, nu ne ajunge de mancare, dar gazul cat e de scump. "

Iata cum arata viata de pensionar. Cei care au muncit zeci de ani, traiesc in saracie. Dupa mai bine de 40 de ani in care au muncit, Ion si Eufrosenia Fistican o duc de azi pe maine.

Eufrosenia FISTICAN, PROFESOARA PENSIONATA: "Am mai avut o capra si ea ne-o mai salvat, mai luam lapte, branza, dar nu o mai avem si este foarte greu. Noi carnuri nu mancam, organismul nostru nici nu-i deprins, am fost la nunta si am mancat si ne-a fost rau. Mai mult cartofi, fasole, dar nici fasole ca-s scumpe. "

Ion FISTICAN, PENSIONAR: "Cand se termina painea, eu ma scol la ora 5 si ma duc sa ocup rand la painea sociala. Au fost la noi in ospetie si o stat la noi. Au mancat si au spus ca voi va alimentati bine. Noi mancam numai carne, dar voi numai fructe si legume, mai sanatos. "

Sunt batrani si bolnavi si nu vad nicio solutie pentru un trai mai bun. Toti le-au promis, dar odata ajunsi la putere, au uitat despre asta.

Ion FISTICAN, PENSIONAR: "Eu nu stiu. La noi cred ca sunt oameni destepti si cu inima catre popor, dar ei nu razbat acolo, numai cu amageli."

Tinerii urmau sa fie prioritatea noii guvernari, sa aiba locuri de munca si salarii europene. Dar nici pe departe nu este asa. Natalia Iosipoi, in varsta de 23 de ani, a absolvit dreptul anul trecut si este somera.

Natalia IOSIPOI: "Daca nu ai rude, un tata ministru, nu reusesti. Am muncit timp de 8 luni, iar salariul foarte prost, nici strictul necesar. Toti angajatorii au nevoie de spectialisti cu experienta, cum sa fac experienta daca nu mai ia nimeni, nu se uita cat este de bun."

S-a casatorit acum un an, dar impreuna cu sotul locuieste in casa parintilor, care sunt plecati la munca in strainatate. De altfel, se intretin din banii pe care ii trimit acestia.

Natalia IOSIPOI: "Cred ca o sa luam calea Europei. Curand devenim si cetateni romani si am aplicat la loteria vizelor in America. Plecam cu ochii inchisi pentru ca Moldova nu este o alternativa."

Natalia a asteptat ca dupa 7 aprilie 2009 lucrurile se vor schimba. In zadar, insa.

Natalia IOSIPOI: "Pentru ce am strigat, pentru niste oameni care nu au indeplinit macar una din promisiunile lor. Tinerii vor avea locuri de munca bineplatite. Sa fie astazi alegeri, nu stiu ca as face, dar as strica buletinul decat sa votez pentru cineva care nu face nimic."

Politicienii, la randul lor, dau vina pe nesfarsitele crize. Realitatea este ca nu au facut nimic, iar majoritatea populatiei continua sa traiasca la limita saraciei.
Mihai GHIMPU, LIDER PL: "Eu cred ca ceea ce tine de dreptate, de adevar, suta de procente. Problema a ramas locuri de munca, pensii si salarii. E greu fiind ca daca eram noi singuri la guvernare, realizam programul nostru, dar am fost trei. Toate problemele tin de executiv."

La patru ani de cand a preluat puterea, noua alianta de guvernamant, in care sute de mii de oameni si-au pus toate sperantele, nu are cu ce se lauda.

Marian LUPU, LIDER PD: "Pe plan mediatic erau politicienii, nu erau oamenii. Pana acum politicienii au discutat intre ei. Sa mai tacem, si sa facem."

Moldova fara saracie a ramas doar un slogan. A prins cand a fost lansat, dar a fost uitat chiar si de cei care l-au promovat.

Contrar promisiunilor, aceasta nu numai ca nu a fost prima lege promovata de PLDM, dar nici pana astazi nu a fost adoptata. Iar parlamentarii continua sa fie protejati de imunitate.

Cei care si-au dat votul pentru acesti politicieni ar avea o rugaminte…

Natalia IOSIPOI: "Sa coboare pe pamant macar o zi, sa incerce sa traiasca asa cum traim noi. Chiar mi-ar fi interesant sa vad asa ceva. Moldova va disparea sau va fi o tara cu oamenii care vor pleca."

 <

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *