Integrare Europeană

Moldova gândeşte ECO, urmează să acţioneze ECO

Ţara noastră este vulnerabilă din perspectiva securităţii energetice, dar şi din cea socio-economică. Preţurile la combustibilul fosil, cărbune şi gaz sunt în continuă creştere în toată lumea, iar R. Moldova nu face excepţie. În acelaşi timp, costul energiei regenerabile este în continuă scădere. Acestea au fost premisele care au stat la baza desfăşurării, în premieră, a evenimentului de promovare a Energiei Regenerabile şi Eficienţă Energetică „Moldova Eco-Energetică”, ediţia 2011.

Peste 200 de oameni – reprezentanţi ai Guvernului şi ai UE, ambasadori, donatori, agenţi economici, investitori, academicieni şi membri ai societăţii civile – au participat la primul eveniment de anvergură naţională de promovare a energiei regenerabile, încercând să demonstreze că R. Moldova poate gândi şi acţiona ECO, în conformitate cu standardele europene. Iar pentru a arăta că Moldova, într-adevăr, vrea să acţioneze ECO, prezentatorii evenimentului – Ludmila Andronic şi Vasile Botnaru – şi-au făcut intrarea pe scenă pe o trotinetă, respectiv pe o bicicletă…

Dirk Schuebel, Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, s-a arătat impresionat de faptul că a fost realizat un asemenea eveniment „eco” în Moldova – eveniment care, după toate probabilităţile, avea mai multe şanse să aibă loc în UE, decât aici. „În această seară, Moldova a demonstrat contrariul, asumându-şi angajamente serioase de a reforma sectorul energetic prin sporirea securităţii energetice, diversificarea surselor de energie, creşterea nivelului de eficienţă energetică şi atragerea investiţiilor în domeniu, adică implementarea Proiectului Programului Naţional pentru Eficienţă Energetică 2010-2020”, a declarat Dirk Schuebel. În acest sens, el a spus că UE îşi exprimă suportul în calea dezvoltării energiei regenerabile, prin sprijin financiar şi tehnic, dovadă şi Acordul de finanţare a Programului de suport bugetar pentru finanţarea reformei în domeniul energetic în mărime de 42,6 mln. euro. „Programul are drept scop susţinerea implementării acţiunilor prevăzute în Strategia energetică a R. Moldova până în anul 2020, dar, totodată, sper că evenimentul de astăzi va aduce în vizorul tuturor – instituţii publice şi private, investitori, autorităţi şi societate – beneficiile energiei regenerabile”, a spus Schuebel.

Moldova poate investi în biomasă, energia solară şi eoliană

În condiţiile în care se scumpesc resursele energetice tradiţionale, de care R. Moldova nu dispune, importând circa 75% din consumul anual de energie electrică şi sută la sută din consumul de gaze naturale, utilizarea energiei regenerabile poate diminua dependenţa energetică a ţării, iar Ministerul Economiei, unul dintre organizatorii evenimentului, a arătat că cele mai promiţătoare domenii sunt biomasa, energia solară şi cea eoliană. Astfel, energia de biomasă – care produce căldură, combustibile şi gaz – este cea mai utilizată sursă de energie regenerabilă în toată lumea. La modul concret, în R. Moldova, paiele de cereale şi alte deşeuri agricole sunt sursele cele mai sigure pentru biomasă. Anual, pe câmpiile din Moldova rămân circa 700 de mii de tone de paie, ce ar echivala – nici mai mult, nici mai puţin – cu circa 25 la sută din consumul energetic anual al republicii. Totodată, energia de biomasă este mai ieftină decât cea produsă din resurse fosile. Nu putem ignora nici energia solară, care generează electricitate prin panourile fotovoltaice, de vreme ce în Moldova 230 de zile pe an sunt însorite, versus 60 de zile înnorate.
Energia eoliană este obţinută din puterea vântului. Turbinele eoliene captează energia vântului şi o transformă în energie electrică. Regiunile de sud, de sud-est şi nord-vest ale republicii sunt cele mai potrivite pentru instalarea turbinelor eoliene. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, Moldova a făcut deja primii paşi pentru studierea potenţialul energetic eolian şi pentru a avea primele parcuri eoliene.

Valentin Arion, doctor habilitat, profesor UTM, a confirmat că, printre resursele regenerabile, biomasa este pe primul plan în R. Moldova, întrucât este prezentă peste tot – în special, acolo unde este şi consumatorul. „Este un element important, deoarece sunt reduse costurile de transport şi de distribuţie. După biomasă, putem vorbi despre energia eoliană şi cea solară. Toate aceste surse de energie alternativă, însumate, ar echivala cu 1000 kilotone sau un milion de tone de petrol, în timp ce noi consumăm, anual, între 2,3-2,4 tone de carburanţi”, a precizat Valentin Arion.

Surpriza serii: prima Agenţie pentru Eficienţă Energetică

În opinia lui Valeriu Lazăr, ministru al Economiei şi preşedinte în exerciţiu al Comunităţii energetice, R. Moldova trebuie să meargă înainte, iar noi să nu ne plângem de dimineaţă până seara, ci să ne preocupăm de economisirea energiei şi exploatarea ei eficientă. „Studiile arată că putem substitui din consumul de energie, prin intermediul exploatării celei regenerabile, până la 20 la sută”, a spus ministrul.

De asemenea, în cadrul evenimentului de promovare a Energiei Regenerabile şi Eficienţei Energetice, Ministerul Economiei a anunţat că a fost fondată prima Agenţie pentru Eficienţă Energetică din Moldova. Agenţia urmează să elaboreze proiecte în domeniul Energiei Regenerabile şi să administreze banii alocaţi pentru acest sector. Gabriela Creţu, expert al Comunităţii Europene Energetice, a remarcat că înfiinţarea unei astfel de agenţii este un progres notabil pentru R. Moldova.

De la vorbe la fapte…

În pofida faptului că s-au făcut auzite şi opinii sceptice vizavi de capacitatea ţării noastre de a implementa asemenea surse de energie, prima ediţie a evenimentului „Moldova Eco-Energetică” a fost încununată cu prezentarea mai multor istorii de succes a celor care au reuşit să investească în sursele de energie alternativă şi chiar să aibă de câştigat. Vasile Costin, producător de brichete din paie, a remarcat că nu doar în oraşele europene a văzut cum se încălzesc oamenii cu resurse naturale, ci şi în ţările CSI, în timp ce la noi aceste resurse naturale sunt exploatate incorect.

Ion Luchian, primarul satului Vorniceni, r-nul Străşeni, a spus că, datorită celor 600 mii lei primiţi în cadrul Programului de eficienţă energetică, elevii din liceu şi micuţii de la cele două grădiniţe din localitate, care se încălzesc cu biomasă, nu vor mai tremura de frig, iar noua investiţie va aduce economii de 127 mii lei anual.

Totuşi, cel mai notoriu exemplu pare a fi cel al grădiniţei din satul Sipoteni, raionul Călăraşi. În această localitate, începând cu anul viitor, grădiniţa va avea apă caldă datorită energiei soarelui. Sunt opt panouri solare, cu o capacitate de 1500 de litri şi care vor fi montate cu banii donaţi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Astfel, grădiniţa din satul Sipoteni este prima din Moldova care utilizează energia solară.

Premii anuale în domeniul energiei regenerabile

Premiile „Moldova Eco-Energetică” vor fi acordate anual, începând din 2012, în semn de recunoştinţă pentru cei care au realizări semnificative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în promovarea şi dezvoltarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din RM. Astfel, concursul este deschis pentru companiile private, instituţii publice, întreprinderi de stat, ONG-uri sau persoane fizice.

Instrucţiunile detaliate cu privire la modul de înscriere în concurs vor fi disponibile pe pagina web a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică www.aee.md din martie 2012, iar dosarul complet de concurs urmează a fi prezentat AEE până pe 30 iunie 2012.

Costul unei gigacalorii de gaze naturale este de 1643 de lei, de cărbune – 900 de lei, baloturi de paie – 370 de lei, brichete de paie – 350 de lei, pelete – 410 de lei.

Până în anul 2020 Ministerul Economiei anunţă că circa 20% din balanţa energetică urmează a fi asigurată din surse alternative de energie, iar primii paşi în acest sens au fost întreprinşi în acest an prin alocarea a 25 milioane de lei din Bugetul de stat pentru programe de sporire a eficienţei energetice în instituţiile publice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *