Economie

Moldova nu a putut exporta cât i-a cerut UE

Potrivit raportului Ministerului Economiei, cea mai deficitară situație se înregistrează la livrările de grâu, furnizate într-o cantitate de numai 25,8 mii tone sau 51,66% din cota distribuită. Principalele direcţii de livrare sunt România, Marea Britanie și Italia. La zahăr, cota de export a fost realizată în proporţie de 82,58% (28 mii de tone). Principalii destinatari au fost România, Belgia şi Polonia.

Vinificatorii moldoveni au reuşit să livreze în anul 2012 în Uniunea Europeană 1,6 mln. decalitri de vin (90%). Majoritatea livrărilor au avut puncte de destinaţie în Republica Cehă, Germania, România, Lituania, Polonia, Slovacia. Timp de numai un an au fost eliberate circa 1300 de autorizaţii pentru exportul vinului, zahărului, grâului, porumbului şi orzului. Ministerul Economiei explică nivelul redus de utilizare a cotelor tarifare la exportul cerealelor prin preţurile reduse la aceste mărfuri pe pieţele mondiale, precum şi recolta proastă în ţară din cauza secetei anului 2012.

Regimul preferinţelor autonome în comerţul cu UE a fost acordat Moldovei de la 1 martie 2008 cu scopul dezvoltării economiei sale şi atragerii investiţiilor. Pentru o serie de poziţii sensibile, cum ar fi vinul, zahărul, cerealele, au fost distribuite cote. În total, UE este pregătită să acorde cote pentru 13 poziţii, din care Moldova valorifică doar cinci.

Regimul preferinţelor autonome va fi sistat după ce va intra în vigoare Acordul privind crearea Zonei de liber schimb dintre RM și UE, care este preconizat a fi semnat în toamna anului curent la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura la Vilnius.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *