Social

Moldova și Tadjikistan, DEPENDENTE de banii transferați de peste hotare

Mai mult, în acest sens, țările vizate întrunesc multiple similitudini. În ambele cazuri, fluxul migrațional e direcționat preponderent spre Federația Rusă, iar majoritatea migranților de muncă sunt bărbați, care muncesc în domeniul construcțiilor, opinează experții pe problemele migrației din Tadjikistan, care au întreprins mai multe vizite de studiu la instituțiile publice și ONG-uri din R. Moldova.

Totuși, spre deosebire de R. Moldova, unde puțin mai mult de jumătate dintre migranți sunt în Rusia, în Tadjikistan 95 la sută din aceștia muncesc în Federația Rusă. Însă, la fel ca țara noastră, și Tadjikistan dezvoltă o economie de consum, bazată pe banii transferați de peste hotare de către cetățenii care muncesc în străinătate.

Mai mult, consecințele migrației în aceste două țări sunt, în mare parte, identice, precum familii destrămate și copii rămași fără grija părinților, migranți lipsiți de protecție medicală și socială în țara de destinație, dificultăți de reintegrare a migranților după revenirea lor acasă.

În acest sens, Institutul de Management, Administrare și Politici Publice din Moldova (IMAPP), cu suportul Programului Est Est fără Frontiere al Fundației pentru o Societate Deschisă, în parteneriat cu ONG-ul „Spin Plus” și cu Centrul pentru Migrație și Dezvoltare din Tadjikistan, au organizat, în această săptămână, un eveniment cu genericul „Provocările migrației de muncă în spațiul post-sovietic”.

„Discuțiile experților din ambele țări se axează pe experiența statelor post-sovietice în probleme de gestionare a migrației de muncă, protecția migranților, dar și reintegrarea lor după revenirea acasă, relații cu diaspora și identificarea unor arii comune de cooperare”, a precizat Leonidas Crisciunas, director executiv IMAPP.

Totuși, dacă R. Moldova implementează programe care ar stimula migranții moldoveni să se întoarcă acasă, precum PARE 1+1, experții din Tadjikistan menționează că țara lor nu are mecanisme de reîntoarcere a cetățenilor săi și nici nu este pregătită să-i primească înapoi. „Iar în cazul în care Federația Rusă va continua să restricționeze posibilitatea tadjicilor de a munci, aceștia, la rândul lor, se vor orienta spre Coreea de Sud, Belarus, Arabia Saudită sau alte țări pentru a-și câștiga existența”, a spus un expert în probleme migraționale din Tadjikistan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *