Actualitate

„MoldovaGaz”, acuzată de escrocherii și înșelăciuni

Mai mulți foști angajați ai companiei au trimis o scrisoare pe adresa redacției în care au scris că managerii de la „MoldovaGaz” au creat un sistem defectuos de activitate, au angajat persoane incompetente în departamente destinate specialiștilor în gaze, relațiile economice stabilite cu anumite companii implică conflict de interese, iar presiunea gazelor livrate la domiciliu este mai mică decât limita minimă acceptată.

Scrisoarea a fost trimisă Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații Secrete și reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Totuși, până în ziua de azi, expeditorii nu au primit răspuns.

Din bancheri, economiști, muzicieni în „gazovici”?

„Conducerea actuală a SA „MoldovaGaz” a desemnat în funcții de conducere și specialiști din cadrul departamentelor, serviciilor și secțiilor, întreprinderilor dependente un număr de persoane nici pe departe competente în domeniu, a organizat și a finanțat așa-zisa „instruire intensivă de scurtă durată universitară” a acestora în cadrul Universității Tehnice din Moldova, înzestrându-i cu „diplome de recalificare profesională”. Astfel, într-o noapte (peste 8,5 luni sau peste 18 luni), ca prin miracol, bancherii, economiștii, muzicienii și alți „specialiști” de odinioară, în cel mai bun caz, cu studii tehnice, au devenit „gazovici” (n.red.: experți în domeniul gazelor naturale)”, scriu revoltați angajații, care au fost concediați ori au fost supuși remanierilor.

În același timp, directorul companiei Alexandru Gusev asigură că, în cazul în care s-ar fi depistat acest tip de nereguli, întreprinderea ar fi fost penalizată de Inspecţia Muncii, or, „MoldovaGaz” nu a fost niciodată penalizată din acest considerent. „Mai mult decât atât, majoritatea salariaţilor care deţin funcţii de răspundere și-au făcut studiile la mai multe facultăţi, inclusiv la UTM, unde au absolvit cursuri de recalificare profesională, la specialitatea Ingineria sistemelor de alimentare cu căldură şi gaze, ventilație. Întreprinderea nu şi-a asumat cheltuielile legale pentru aceste studii”, explică consilierul președintelui Consiliului de Administrație SA „MoldovaGaz”, Doina Deleu, care amintește că și Alexandru Gusev a urmat cursuri de recalificare pentru a administra eficient sectorul dat.

Ba mai mult, compania infirmă cu vehemență faptul că au angajat bancheri, economiști și muzicieni, care ar fi urmat, ulterior, studii de recalificare, și asigură că circa 90% din personalul SA „MoldovaGaz” sunt salariaţi cu studii specializate în domeniul gazelor naturale, iar ceilalţi deţin alte specialităţi, pe care le exercită conform legislaţiei în vigoare.

Cumătrism pentru gaze naturale

Angajații mai menționează în scrisoare faptul că, odată cu venirea la conducere a actualilor demnitari, întreprinderile dependente sunt supuse unor atacuri de tip „raider”, cum ar fi dezmembrarea întreprinderilor în subunități pentru vinderea sau darea în arendă a acestora la un preț de nimic. „Se renunță la servicii și structuri care aduc profit întreprinderilor, locul lor fiind ocupat de organizații susținute de persoane din „MoldovaGaz”, cum ar fi „Transautogaz”, „Trans-Standart” sau „Veritrans Plus””, se precizează în scrisoare. Angajații dau ca exemplu faptul că „MoldovaGaz”recomandă întreprinderilor dependente să contacteze „Trans-Standart” pentru certificarea sistemelor de management a calității, securității profesionale și de sănătate, mediul ambiant și energetic.

De cealaltă parte a baricadei, conducerea companiei explică aceste acuzații prin faptul că „Transautogaz” este întreprinderea afiliată SA „MoldovaGaz”, fiind, în același timp, la fel ca „Veritrans Plus”, companii independente cu care se colaborează în vederea verificării calităţii gazelor naturale. „Actualmente, toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale, afiliate companiei, deţin Certificate de Conformitate a calităţii gazelor naturale, emis de Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management „Trans-Standard”, care atestă faptul că gazele naturale distribuite de întreprinderi sunt conforme cerințelor obligatorii stabilite în Republica Moldova”, adaugă Alexandru Gusev, directorul „MoldovaGaz”.

Mai mult, în timp ce angajații îl acuză pe Gusev că ar fi socrul directorului „Trans-Standart”, acesta susține că este imposibil, din moment ce are o fiică în vârstă de șapte ani.

Presiunea gazului, sub semne de întrebare

Un angajat al companiei moldo-ruse, care a preferat să rămână anonim, motivând că ar putea să-și piardă locul de muncă, a declarat pentru TIMPUL că, deși limitele presiunii gazului livrat la domiciliu trebuie să se încadreze între 220-300 mm, aceasta abia ajunge la 170 mm. „Fluctuația presiunii se observă prin monitorizarea procesului de ardere. Dacă presiunea este scăzută, flacăra este mică și există pericolul de stingere. De altfel, presiunea scăzută poate fi observată urmărind randamentul arderii. Dacă debitul și timpul necesar realizării parametrilor de ardere este ridicat, respectiv și consumul de gaze crește corespunzător”, explică Nicu Secreţeanu, expert judiciar în domeniul Gazelor naturale din România. Conform acestuia, drept consecință la presiunea scăzută, pot avea loc emanații necontrolate de gaz metan, care conduc la acumulări de gaze, urmate de explozii și incendii, arsuri provenite la manevrarea robinetului aragazului, deteriorarea aparatului de utilizare și pierderea garanției menționate de producător ca urmare a utilizării unei presiuni necorespunzătoare.

La fel ca în situațiile descrise mai sus, SA „MoldovaGaz” infirmă acuzațiile, asigurând că „presiunea la gazele naturale este chiar mai bună de obicei, adică mai înaltă de norma 220” și invită echipa TIMPUL să aleagă o adresă la alegere, pentru a ni se demonstra acest fapt.

SAD „Gazprom” deține 50% din acțiunile cu drept de vot ale „MoldovaGaz”, Agenția Proprietății Publice, de pe lângă M. Economiei, deține 35,33 la sută, iar Comitetul de administrare a proprietății din zona transnistreană – 13,44%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *