Moldovenii din Franța: Marine Le Pen este o vicleană, iar Emmanuel Macron are un program electoral neclar
Marine Le Pen optează pentru un Frexit
Potrivit Agenției de Presă REUTERS, Marine Le Pen este fosta președintă a formațiunii populiste Frontul Național, de extremă-dreapta. Printre politicile propuse de Marine Le Pen se numără ieșirea din zona euro și organizarea unui referendum privind poziția Franței în Uniunea Europeană. Candidata a promis că va scoate imediat țara din zona Schengen și va reintroduce controlul pașapoartelor la granițele cu vecinii europeni.
Marine Le Pen propune și ieșirea din comanda militară integrată a NATO, precum și suplimentarea cheltuielilor militare ale Franței. De asemenea, vrea ca imigranții ilegali să nu aibă nicio șansă în ceea ce privește obținerea unui statut legal în Franța. Migrația va fi limitată la zece mii de oameni pe an.
Candidata la fotoliul de președinte propune o creștere economică anuală de doi la sută până în 2018. Aceasta a promis tăieri de taxe pentru locuințe, precum și creșterea ajutoarelor sociale. Vârsta de pensionare va fi redusă de la 62 la 60 de ani. Săptămâna de lucru va rămâne la 35 de ore, iar autoritățile nu vor impozita orele suplimentare lucrate de francezi.
Modernizarea economiei după modelul suedez
Emmanuel Macron este reprezentant independent al centrului și a fost în trecut ministru al Economiei. Emmanuel Macron a promis, în cazul în care va fi ales președinte al Franței, să se angajeze în șase proiecte mari: reformarea școlii, o „societate a muncii”, modernizarea economiei după modelul suedez, securitate, o strategie internațională și moralizarea vieții publice.
Candidatul propune o primă de o mie de euro pentru achiziționarea unui vehicul mai puțin poluant, renovarea unui milion de locuințe prost izolate, și jumătate din alimentele din cantinele școlare sau de întreprindere să fie ecologice.
În domeniul educației, Macron promite prima de trei mii de euro pentru cadre didactice în zonele defavorizate; interzicerea folosirii telefoanelor mobile la colegiu sau la școala primară; să se studieze despre faptele religioase în școală.
De asemenea, candidatul la președinte își dorește creșterea cu o sută de euro pe lună a alocației unui adult cu deficiențe și a pensiei minime. Tinerii de până la 18 de ani vor primi un permis cultural în valoare de cinci sute de euro.
Cum văd moldovenii stabiliți în Franța alegerile prezidențiale
Cristian Negară e un tânăr din Republica Moldova ce a decis să meargă în Franța să-și facă studiile. Cristian spune că Franța este divizată în două zone. „Cea de Nord se consideră zona aristocrată și cea de Sud este opusul ei. Este mereu o luptă în aceste două zone. Nu se iubesc unii pe alții și asta s-a văzut când au fost atacați mai mulți polițiști în Paris. Totodată, în Marseille se pregătea un atac terorist. Respectiv, lumea a ales după preferințele și principiile sale și rezultatul de aproximativ 24 la sută pentru Macron și cele 21 la sută pentru Le Pen a reflectat în totalitate situația din țară”, povestește tânărul.
„Jirinovski din Franța”
Un alt cetățean al Republicii Moldova stabilit în Franța de mult timp este Tatiana Zemba. Locuiește în orașul Nisa și este șefa departamentului Comunicare și relații cu publicul la NICE RADIO, un radio franco-rus de pe Coasta de Azur. Despre situația politică din Republica Franceză spune că este pe muchie de cuțit. „Două extreme, două personalități absolut diverse sunt într-o aprigă confruntare. Noi, cei imigranți aici, de câțiva ani suntem mai îngrijorați ca oricând de aceste rezultate, neașteptate pentru noi. Marine Le Pen, tipa pe care eu o numesc „Jirinovschi” este periculoasă, extremistă și vicleană. În programul său electoral nu vorbește despre economie, reforme în justiție și cel mai insistent punct este deportarea imigranților din Franța, anume aceasta i-a motivat pe francezi să o voteze. După toate atacurile teroriste, eu pot înțelege disperarea lor, dar, de fapt, pericolul persistă pentru cei care nu au cetățenie franceză. Arabii care sunt priviți cu scepticism de societate, sunt francezi cu acte în regulă. Respectiv, o numim vicleană pe Le Pen pentru că a jucat cu sentimentele oamenilor”, a declarat Tatiana Zemba pentru ziarul TIMPUL.
Totuși, concetățeana noastră spune că situația descrisă nu se va schimba, nici dacă Le Pen va fi aleasă președintă. „În plus, ieșirea Franței din Uniunea Europeană, pe care o vede ea ca o soluționare a problemelor, nu va favoriza Franța pe plan internațional. Echipa mea, cu care lucrez la NICE RADIO considerăm că o bună parte de francezi își vor da totuși votul pentru Macron, o figură politică care militează pentru o republică bine pusă pe picioare în Uniunea Europeană. În plus, Macron a propus anularea tuturor taxelor „generale” la nivelul salariului minim, salariul „SMIC” cum este numit în Franța. Salariul minimal nu este suficient pentru un trai decent. Această poziție îl avantajează, deoarece foarte multă lume se plânge că nu poate să se întrețină doar din salariu și așa apelează la ajutor social, prin urmare, din bugetul statului se alocă milioane de euro pentru ajutoarele sociale”, a relatat interlocutoarea.
Candidați care nu sunt perfect „curați” și au programe neclare (Macron) și radicale (Le Pen)
Iulia Tănase-Brad este o tânără care, după ce și-a făcut studiile de master la College of Europe din Belgia, s-a mutat în Bordeaux unde activează în industria vinului. Tânăra menționează că alegerile prezidențiale de anul acesta sunt un déjà vu pentru mulți. „În timpul celui de-al doilea tur al alegerilor din 2002, Jacques Chirac l-a învins pe radicalul Jean-Marie Le Pen cu un scor de 80 la sută contra 20 la sută. Astăzi, când există impresia că istoria lui 2002 se repetă (și se va repeta), când scorul dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen este atât de strâns, mulți francezi privesc accederea la putere a Frontului Național drept un real pericol”.
„Pe de o parte, sondajele spun că Macron, favoritul acestei curse va ieși învingător pentru că valorile promovate de Frontul Național nu corespund cu valorile Republicii Franceze, opinie împărtășită de mulți electori. Pe de altă parte, Marine Le Pen, care promovează un program naționalist, conservator, izolaționist (anti-UE, anti-migrație) e și ea pe placul multor alegători francezi. Pentru scrutinul din 7 mai cuvântul-cheie ar fi incertitudine. Cei doi candidați sunt în plin proces de adunare a forțelor pe care le au pentru ultima sută de metri (întâlniri cu primari, cu alegători, participarea la evenimente publice de rezonantă, aparițiile în presă etc.). Indecizia este principalul instrument pe care îl utilizează și Macron și Le Pen pentru a atrage de partea lor majoritatea electorilor”, menționează tânăra.
„Atmosfera din societatea franceză este, în general, tensionată, de neliniște, de așteptare a schimbării, de atingere a calmului după o campanie furtunoasă care a scos la iveală cel puțin faptul că asupra majorității candidaților planează suspiciuni de corupție, conflict de interese, lipsa de integritate. Cauzele principale ale tensiunii sunt dificultatea de a alege între candidați care nu sunt perfect „curați”, programele neclare (Macron) și radicale (Le Pen) ale finaliștilor, dar și neîncrederea că vreunul dintre ei va schimba în bine viața francezilor”, a remarcat Iulia Tănase-Brad pentru ziarul TIMPUL.
Dacă Marine Le Pen câștigă, Franța va urma același scenariu ca Maria Britanie în Brexit
Vitalii Catană, analist politic, este convins că felul în care s-au desfășurat alegerile în Franța ține de evoluția Europei și e cazul să facem trimitere la Brexit. „Trebuie să atragem atenția și la faptul că a crescut preferința pentru partidele extremiste, pe fonul unor nemulțumiri. Respectiv, o situație asemănătoare a fost în București, România, când a concurat Iliescu cu Vadim Tudor. Toată lumea s-a mobilizat împotriva lui Vadim Tudor și putem face o analogie de acest gen, adică avem un politician mai moderat chiar dacă nu e cel mai preferat de alte zone politice, în alte cazuri, mult mai acceptabil decât Marine Le Pen care este o extremistă de dreapta”.
Despre riscurile Franței, a cetățenilor francezi și imigranților, analistul politic spune că vor fi aceleași pe care și le-a asumat Marea Britanie când a decis să părăsească Uniunea Europeană. „În cazul în care câștigă Marine Le Pen, putem face referire la cazul Brexit. Le Pen sigur că va aplica același mecanism. Și mulți vor pleca din țară, alt fel cum pleacă din Marea Britanie. Multe companii care au angajați străini se vor reorienta, vor pleca în alte țări. Acum are de pierdut Marea Britanie, mai ales că se estimează că 12 la sută din economia Marii Britanii ține de acordurile cu UE. Presupun că treaba asta va fi valabilă și pentru Franța, în cazul unui Frexit. Dar să sperăm că asta nu se va întâmpla, pentru că Europa trebuie să se afle în zona previziunilor și analizelor”, a mărturisit specialistul pentru ziarul TIMPUL.
Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 mai. Potrivit unui sondaj efectuat de Opinionway pentru Radio Classique la mijlocul lunii aprilie, Emmanuel Macron ar învinge-o pe Marine Le Pen cu 62 la sută la 38 la sută din voturi în turul doi al scrutinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!