Moldovenii emigranți încearcă să se regăsească la ei acasă
La sfârșitul anilor ’90, Vera Coțaga a ales drumul străinătăţii pentru o viaţă mai bună, a plecat în Italia ca multe alte femei din Moldova. Criza economică și nivelul de trai din țara noastră, au determinat-o să plece la muncă, ca să câștige bani pentru un trai decent. După 17 ani lucrați, în calitate de pedagog într-un liceu din raionul Soroca, a hotărât că nu vrea să se supună sistemului istovitor.
Despre perioada când a trăit și a activat în Italia, a vorbit cu o seninătate mai mare decât despre viața sa de acum. Spune că a fost o norocoasă pentru că doar după un an de muncă în Italia a obținut titlul legal de activitate. „Cunosc femei care au muncit foarte mulți ani pentru a obține actele necesare de legalizare a muncii. Unele dintre acestea timp de șapte ani nu au reușit să își revadă copiii”, spune femeia.
După 11 ani petrecuți în Italia, Vera Coțaga s-a întors cu familia acasă în Moldova. „Am hotărât să mă întorc, din cauza crizei economice din Italia. Este mai greu să găsești de muncă”, a spus Vera Coțaga.
„De doi ani nu reușesc să mă integrez”
Fosta profesoară a spus că a întâmpinat dificultăți la faza de reintegrare. Au devenit mai pronunțate diferențele de cultură și trai. Femeia spune că factorii sociali și psihologici sunt fundamentali pentru orice persoană care a trecut prin fenomenul migrației. „Societatea nu este sensibilă și nu ne poate înțelege. Suntem ca niște străini, izolați în familie”, mărturisește femeia.
„Cum am lăsat lucrurile în țară, așa le-am găsit”
După 11 ani, Vera Coțaga spune că lucrurile în țară nu s-au prea schimbat, decât doar în orașele mari, iar în zonele rurale oamenii trăiesc ca acum zece sau chiar 20 de ani în urmă. Cel mai mult a marcat-o schimbările în familia sa. „Am înțeles că și copilul meu pe care l-am lăsat aici a avut schimbări în viața sa la care nu am participat. A crescut, s-a maturizat, iar acum trebuie să recuperez mult în relația mamă-copil”, a menționat femeia.
De doi ani de zile, Vera încearcă să se încadreze în câmpul muncii. Spune că unui fost pedagog care a ieșit din sistemul educației îi vine foarte greu să găsească un loc de muncă. Acum așteaptă un răspuns de angajare la organul asistenței sociale.
Ea crede că statul trebuie să facă mai mult pentru locuitorii țării, nu doar pentru persoanele emigrante. Este nevoie de sensibilizare la orice categorie, a femeilor însărcinate, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în etate, fiindcă „toți suntem cetățenii țării, iar guvernanții trebuie să țină minte că nu au privilegii, ci doar exercită o funcție de stat”, a conchis femeia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!