Social

Moldovenii renovează grădinițe și spitale după modelul german

Dacă acum patru ani dormeau câte doi-trei copii pe un pătuț, se încălzeau la focul sobei și îi sufla vântul printre crăpăturile geamurilor, astăzi, copiii, educatorii și părinții din Puțintei se bucură de condiții adecvate ale unei instituții de învățământ preșcolar, cu un bloc sanitar dotat și cu mobilier confortabil, datorită finanțărilor germane.

„Sinceră să fiu, copiii dormeau în paturi de fier, erau găuri în podea, iar noi nu mai știam cum să ne descurcăm cu aceste lipsuri, astfel încât să nu fie deranjați copiii. Totodată, în ultimii ani, veneau tot mai puțini copii la grădiniță. Acum, însă, părinții și copiii se bucură de condițiile mult mai bune din grădiniță”, ne spune Anastasia Evciuc, educatoare a grupei medii a grădiniței din Puțintei.

Anastasia Golban, directoarea grădiniței din Puțintei, ne informează că, deși ar trebui realizate și alte renovări la grădiniță, în special la exteriorul clădirii, în ultimul timp a crescut numărul copiilor care vin aici. „Dacă până la renovări aveam, în medie, 40-50 de copii, acum vin la grădiniță în jur de 75 de copii”, susține directoarea grădiniței.

Banii germani aduc copiii la grădinița din Puțintei

Totodată, Elena Soboleva, primarul satului, își exprimă încrederea că, începând cu anul viitor, se vor muta la această grădiniță și copiii din satul Dușcova, precizând că, până acum, timp de patru ani, datorită colaborării cu Ambasada Germaniei, au primit câte 10 mii de euro în fiecare an. „Astfel, în primul an au fost procurate covoare, mese, scaune, paturi, frigider, aragaz, mașină de spălat. În al doilea an, ne-a fost finanțată încălzirea. Al treilea an s-au schimbat geamurile pentru toată grădinița, iar anul acesta s-a reparat parțial acoperișul”, a spus Elena Soboleva.
Carsten Wilms, șef adjunct al Ambasadei Germaniei în RM, care a efectuat o vizită la grădinița din Puțintei, a menționat că acesta este unul dintre microproiectele de succes în cadrul cooperării moldo-germane. Iar Dorothee Brodure, cancelarul Ambasadei Germaniei la Chișinău, și ea una dintre vizitatoarele grădiniței din Puțintei, a explicat că din 80-100 de cereri care vin pe an, intră în vizorul ambasadei cererile unde sunt afectate necesitățile de bază ale populației, în special ale copiilor. „Din acest motiv, cea mai mare parte a proiectelor noastre este orientată în domeniul social”, a spus cancelarul ambasadei.

La rândul lor, copiii din Grădinița Puțintei, fie cei din creșă sau din grupa pregătitoare, au recompensat eforturile vizitatorilor germani cu expresii din limba germană „Guten Tag” și „Wilkommen” și cu priviri sclipitoare în semn de mulțumire.

Spitalul raional din Orhei, un alt proiect de succes al cooperării moldo-germane

La Spitalul raional din Orhei sunt aduse cele mai complicate cazuri din patru raioane, iar în ultimii ani anume acest spital ocupă primul loc după numărul de nașteri dintre toate spitalele raionale din țară. Acesta este unul dintre motivele pentru care spitalul a reuşit în ultimii trei ani să atragă investiţii importante, inclusiv din fonduri germane pentru cooperare tehnică şi financiară.

„Moldova este dependentă din punct de vedere energetic şi bugetele instituţiilor publice sunt modeste. Respectiv este foarte important de a face economii la energie și de a optimiza cheltuielile din buget”, afirma anterior Dirk Niebel, ministrul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Ulterior, după ce a fost elaborat un proiect de către administrația spitalului, care prevedea metode și măsuri de eficiență energetică de micșorare a cheltuielilor, au fost finanțate o serie de microproiecte, precum renovarea acoperișului spitalului, datorită sprijinului Guvernului R. Moldova, din contul unui credit acordat de Banca Mondială şi gestionat de către Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Apoi, din Fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, au fost izolați termic cu vată minerală pereții edificiului, au fost schimbate geamurile și rețele interne de apă rece și apă caldă.

FISM a mai oferit maternităţii din Orhei sprijin pentru instalarea unui sistem de colectoare solare. Cu ajutorul acestuia se produce apa caldă pentru necesităţile gravidelor şi nou-născuţilor. Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a mai oferit maternităţii din Orhei peste 100 de mii de euro pentru înlocuirea ferestrelor şi pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie la spital. De asemenea, a fost angajat un manager energetic, care va administra acest sistem.

Economii de până la 30 la sută la facturile de întreținere

„La momentul actual am reuşit să facem economii de aproximativ 30 la sută la energie, facturile de gaz și apă şi să direcţionăm aceste resurse la tratamentul şi reabilitarea pacienţilor, iar condițiile pentru mamele și copiii din maternitate s-au îmbunătățit considerabil”, a spus Elena Palanciuc, directoarea spitalului din Orhei.

„Acesta este unicul obiect din Orhei unde s-a făcut izolarea termică în afară. Este primordial să investim în spitalele și instituțiile de învățământ, de aceea, în ultimii trei ani, am investit atât din Consiliului raional, cât și din proiecte în jur de 35 mln. lei”, a spus Sergiu Moravschi, vicepreședintele raionului Orhei.

Constantin Enciu, consultant al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), a menționat că în cadrul acestui proiect se acordă o atenție sporită la eficiența energetică și la utilizarea surselor regenerabile, factori care sunt foarte importanți în țări precum Moldova.
În cele din urmă, reprezentanții Ambasadei Germaniei din Chișinău au speranța că aceste experienţe de succes vor servi drept model pentru instituţii similare.

Pe parcursul a câțiva ani, Ambasada Germaniei în RM promovează microproiectele care sunt susţinute de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi de către organizaţiile de implementare, precum Societatea Germană pentru cooperare internaţională (GIZ) sau Institutul de Credit pentru Reconstrucţii (KfW). Microproiectele constau în amenajarea şcolilor cu mobilier, repararea acoperişului unei grădiniţe, renovarea sistemului de canalizare a unui orfelinat. Astfel, ambasada pune la dispoziţie, anual, aproximativ 80 de mii de euro pentru derularea acestor proiecte. Termenul-limită pentru anul 2013 este 31 ianuarie 2013. Toată informația referitoare la microproiecte o găsiți pe pagina web a ambasadei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *