Economie

Moldovenii sunt deştepţi, dar nu ştiu să facă bani

„RM este un stat ciudat”…

Hans Rosling a poposit la Chişinău pentru doar 20 de ore. În timpul scurt petrecut aici, Hans a reuşit să susţină mai multe prezentări în care a vorbit despre posibilităţile RM de a deveni un stat dezvoltat cu o economie solidă. „Statistica nu vine doar cu date despre trecut, dar şi despre viitor, iar un statistician bun nu poate să vorbească despre prognoze fără să ofere soluţii”, ne spune el. Potrivit lui, RM este un stat ciudat. El afirmă că ţara noastră şi-ar putea asigura o economie puternică, fiind avantajată inclusiv de poziţia geografică, dar are un nivel al PIB-ului „la zero”. „Deşi este un stat cu probleme istorice, RM nu trebuie să stagneze din acest motiv, ci invers – să se dezvolte”, spune Hans Rosling.

Lideri la educaţie, codaşi în economie

Statistica lui Rosling este îmbucurătoare pentru moldoveni dintr-un singur punct de vedere. Cifrele lui arată că în RM moldovencele au un nivel de educaţie similar cu cel al femeilor din Germania. Cu toate acestea, nivelul dezvoltării economice este extrem de scăzut. „Am rămas surprins de faptul că un stat slab dezvoltat din punct de vedere economic este lider la capitolul educaţie. Femeile voastre sunt inteligente, dar ele nu ştiu să producă bani. RM trebuie să se orienteze spre folosirea resurselor umane inteligente în sectorul economic”, sugerează statisticianul suedez.

„Nu mai cumpăraţi fructe şi legume de la turci. Vindeţi-le Turciei!”

Oaspetele nostru ştie că RM este un stat agrar şi nu înţelege de ce nu exportă, ci importă fructele şi legumele pe care le poate produce la ea acasă. Întrebat cu ce ar trebui să înceapă RM, ca să păşească pe calea dezvoltării economice, Rosling a răspuns: „Foarte simplu. Vindeţi legume şi fructe Turciei, nu le cumpăraţi de la ea. Îndreptaţi-vă atenţia spre Turcia, pentru că, la moment, aceasta e ţara unde este înregistrată cea mai bună creştere economică”.

Migraţia – problemă sau avantaj?

Deja ne-am obişnuit să interpretăm fenomenul migraţiei drept unul negativ pentru RM. Expertul suedez însă ne sugerează să privim lucrurile puţin altfel. „Banii primiţi din remitenţe ar putea contribui la dezvoltarea sectorului economic al Moldovei – anume prin dezvoltarea businessului mic şi mijlociu. Problema este că moldovenii nu ştiu să investească corect”, concluzionează Hans Rosling.

Prognoză: RM îmbătrâneşte

În 2050, vârstnicii vor constitui 70% din populaţia R. Moldova. Cel puţin, astfel arată statistica lui Rosling privind natalitatea. Deşi nu sunt o noutate pentru RM, cifrele legate de tabloul demografic pentru următoarele decenii sunt alarmante. Îmbătrânirea populaţiei, spune specialistul, ar putea fi legată de consecinţele migraţiei, dar şi de o tendinţă tot mai în vogă a femeilor de a concepe un copil numai după ce-şi construiesc o carieră sau devin înstărite. Nu e o tactică tocmai corectă, afirmă statisticianul: „Banii nu trebuie că condiţioneze venirea pe lume a unui copil”.

Hans Rosling este statistician specializat în probleme de dezvoltare, fizician, profesor şi medic suedez. El a devenit cunoscut prin felul său unic de abordare a cifrelor. Printre cele mai cunoscute prezentări ale statisticianului se numără „The Joy of Stats” („Bucuria statisticilor”), „The magic washing machine” („Magica maşină de spălat”) şi „Global population growth” („Creşterea populaţiei de pe glob”).

Teoriile lui Rosling risipesc mitul despre ţările lumii a treia. Statistica lui demonstrează că statele în curs de dezvoltare, la capitolele sănătate şi prosperitate, au cunoscut o ascensiune mai rapidă. Ele au înaintat aproape dublu în comparaţie cu ţările dezvoltate. Mesajul său a fost de multe ori catalogat ca fiind unul prea optimist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *