Finanţe

Moldovenii sunt sfătuiţi să-şi păstreze economiile în lei moldoveneşti

Ion Tornea, economist şi expert în cadrul IDIS „Viitorul”, sugerează că, actualmente, atât moneda unică euro, cât şi dolarul american trec printr-o perioadă de fluctuaţie foarte mare. Acesta este un motiv pentru care economiile în lei moldoveneşti ar fi cea mai bună opţiune. „Pe lângă aceasta, având în vedere că SUA şi zona euro se confruntă în prezent cu problema datoriilor şi a deficitelor bugetare, iar monedele acestor ţări sunt supuse unor fluctuaţii destul de mari, cred că cel mai eficient ar fi ca oamenii să caute alte modalităţi de a investi banii în afaceri, în imobile sau alte instrumente de investiţii”, a menţionat Ion Tornea.

Totuşi, pentru cei mai sceptici faţă de păstrarea economiilor în moneda naţională, Stas Madan, expert în cadrul „BIS Group”, oferă o altă cale – menţinerea economiilor în mai multe valute. „În condiţiile în care, să presupunem, dolarul se depreciază în raport cu euro, pierderile se compensează şi nu are nimeni de suferit din această cauză”, ne-a spus economistul.

Economiştii apreciază că fluctuaţiile cursului de schimb al leului în raport cu euro din ultimul timp sunt determinate, exclusiv, de situaţia de pe piaţa internaţională. Ei se referă la datoriile şi deficitele bugetare din ţările din zona euro, precum Italia, Grecia, Portugalia. „Aceste fluctuaţii au loc, deoarece Banca Naţională a Moldovei nu determină cursul de schimb pentru moneda euro. Acesta este determinat prin intermediul dolarului SUA”, a explicat economistul Tornea. Astfel, de facto, cursul de schimb al monedei euro nu este determinat de factori interni, în funcţie de cerere sau ofertă, ci de cei externi.

Se pare că, totuşi, aprecierea leului faţă de monedă unică europeană ar putea aduce anumite beneficii, în special pentru consumatori. Expertul Stas Madan a remarcat că oscilaţiile valutare nu sunt pozitive pentru cei care primesc remitenţe în euro sau dolari, având în vedere că 50 la sută din ele sunt în euro şi 50% – în dolari americani.

Economistul Madan susţine că această tendinţă de apreciere a leului în raport cu dolarul, din ultima lună, este sezonieră şi nu va avea acelaşi progres în continuare. În acelaşi timp, aprecierea leului în raport cu moneda unică euro va depinde în continuare de fluctuaţiile de pe pieţele internaţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *