Ultima oră

Moment de reculegere pentru combatanţii care au decedat la Coşniţa

Câteva zeci de veterani şi voluntari au depus flori şi au păstrat un moment de reculegere pentru combatanţii care, în 1992, au luptat pe platoul de la Coşniţa, unde au murit peste 400 de oameni. Tradiţional în această zi, 19 mai, se desfăşoară acţiuni de comemorare, iar la Crucea Comemorativă se organizează o masă de pomenire.

Colonelul în rezervă, Andrei Covrig, a spus înainte de plecarea spre Coşniţa că pe 19 mai 1992 a fost o încercare de a răsturna situaţia în favoarea autorităţilor de la Chişinău. „A fost o încercare de ofensivă de a răzbate la traseul Dubăsari-Tiraspol care, din nefericire, s-a soldat cu eşec. Au fost jertfe omeneşti, au fost deteriorate maşini blindate, şi-au pierdut viaţa sute de patrioţi”. Colonelul în rezervă spune că este o datorie a foştilor combatanţi să depună flori în această zi. „Sunt momente care nu pot fi uitate, aşa ca moartea prietenilor cu care ai apărat ţara… moartea marelui patriot Filip Lupaşcu, Ion Mocanu, care a fost împuşcat în timp ce acorda ajutor unui camarad rănit”, a spus Andrei Covrig.

Cavalerul Ordinului „Ştefan cel Mare”, Victor Pătraşcu, a menţionat că atunci, în 1992, au decedat bravi patrioţi ai ţării, care au apărat pământul şi neamul. Era în Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” când a rămas fără mână. „Încercam să scot băieţii de pe câmpul de luptă când a explodat o mină şi mi-a rupt mâna”, îşi aminteşte Victor Pătraşcu. Astăzi are o proteză în loc de mână şi va depune flori cu ea în memoria celor care nu au supravieţuit luptei.

Căpitanul în rezervă Ştefan Jurja spune că în 1992 a lăsat acasă familia , trei copii de 4, 7 şi 9 ani, pentru a merge la luptă. „Am simţit pe pielea mea durere şi scârbă, pe care o mai simt şi astăzi”, mărturiseşte combatantul. În luptă a fost străpuns de 18 schije. „Nişte lepădături din Rusia au venit aici la noi şi şi-au bătut joc de neamul nostru. Au violat femei şi copii şi au bătut bătrânii. Noi eram la noi acasă şi nu putem lăsa pe cineva să-şi bată joc de noi”, a mai spus căpitanul în rezervă.

Pe platoul de la Coşniţa 1992 au luptat peste 32 de mii de persoane, 400 au decedat.

Sursa: infoprim


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *