Media

Monopolista „Poșta Moldovei” vrea să-și acopere golurile pe seama ziarelor

Scrisoarea a provocat nemulțumiri în rândurile reprezentanților presei scrise și, nu în ultimul rând, ai ziarului pe care îl țineți în mână. Motivul cel mai important este că o eventuală majorare a tarifelor actuale sau introducerea unor tarife suplimentare ce trebuie achitate pentru serviciile oferite de „Poșta Moldovei” va avea consecințe economice grave pentru redacțiile publicațiilor periodice și va leza dreptul la informare a cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult, cerința de împachetare separată nu este stipulată în contractul privind distribuirea edițiilor periodice, încheiat cu Î.S. „Poșta Moldovei”.

Astfel, Asociația Presei Independente (API) și editorii ziarelor, dar și ai altor publicații, au solicitat, printr-un demers oficial, anularea scrisorii din 5 septembrie, prezentarea către redacții a proiectului contractului pentru distribuirea publicațiilor prin abonare și vânzare cu amănuntul pentru anul 2015, contract care să conțină și taxele solicitate. Acesta trebuie să fie adus la cunoștința redacțiilor până la 25 septembrie a.c. Cerințele vin în situația în care „Poșta Moldovei” este cea care a elaborat contractul de colaborare fără posibilitatea de modificare a prevederilor de către redacțiile contractante. Astfel, editorii solicită posibilitatea de examinare a proiectului de contract și de tarife pentru anul ce vine, pentru a reveni cu propriile propuneri și a negocia în conformitate cu legislația civilă.

În cazul în care „Poșta Moldovei” va ignora solicitările redacţiilor, aceștia își rezervă dreptul de a sesiza guvernul, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului RM și Consiliul Concurenței.

Amintim că în septembrie și octombrie 2012 editorii de presă au cerut intervenția guvernului și a parlamentului pentru eliminarea condițiilor abuzive de distribuție a ziarelor și revistelor impuse de Î.S. „Poșta Moldovei”. Însă statul nu a satisfăcut cererea respectivă și nici nu a subvenționat „Poșta Moldovei”, pentru ca aceasta să scadă din taxe. Mai mult, Poşta a refuzat chiar prin proces judiciar să prezinte informaţii cu privire la venituri, cheltuieli şi motivarea creşterii preţurilor. Respectiv, tarifele sunt în continuare prea mari în raport cu veniturile instituţiilor de presă scrisă, soluția, în opinia experților media, fiind aplicarea de către stat a unor mecanisme de susținere indirectă a presei prin compensarea eventualelor majorări de tarife.

De exemplu, în luna august, ziarul TIMPUL a fost tipărit în 31990 de exemplare pentru care au fost utilizate 3,5 tone de hârtie, la preț de 40880 lei, iar tiparul a costat 30 de mii de lei. Astfel, prețul brut al unui ziar este de 2,22 lei. În același timp, ziarul TIMPUL achită pentru distribuire Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” taxa de 2,55 lei per ziar. Respectiv, prețul de vânzare a ziarului nu acoperă practic nicio parte din bugetul necesar întreținerii unei redacții şi a cheltuielilor ce ţin de chirie sau salarizarea angajaților.

De menționat este faptul că în cadrul întâlnirii dintre API și editorii publicațiilor periodice a fost prezent și directorul Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, care a menționat că instituția, în urma unui audit intern, a depistat faptul că are pierderi de 10 milioane de lei din cauza distribuției ziarelor și revistelor autohtone.

Amintim că, la 21 martie a.c., „Poșta Moldovei” a semnat Acordul de colaborare reciprocă cu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, al cărui director a accentuat faptul că acesta va influența benefic procesul de gestionare a acumulărilor la buget și va consolida eforturile în promovarea serviciilor calitative și imediat prestate de ambele părți, prin promovarea amendamentelor la legislația în vigoare în sensul liberalizării și recepționării de declarații fiscale, formulare, certificate etc. Totuși, pe adresa redacției TIMPUL ajung plângeri conform cărora ziarele sunt aduse cu întârzieri de cel puțin o zi.

Conform Biroului Național de Statistică, „Poșta Moldovei” se află pe locul II în topul celor mai mari angajatori dintre întreprinderile de stat, fiind depășită de „Calea Ferată”.

Î.S. Poșta Moldovei este singura care distribuie presa pe întreg teritoriul R. Moldova deținând, astfel, monopolul în acest domeniu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *