Moș Nicolae a venit în această noapte și la creştinii ortodocşi de stil vechi
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit la 19 decembrie. De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a învinge“), şi laos, „popor“, putându-se tălmaci prin „obştească biruinţă“.
În lumea occidentală, Sfântul Nicolae (Saint Nicholas) s-a transformat în Moş Crăciun (Santa Claus). Numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae. În România, însă, Moş Nicolae are loc lui de cinste. Copiii cuminţi primesc dulviuri, iar cei neascultători, câte o nuieluşa.
În unele zone, în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi care se păstrează în apă până de Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat plin de roade şi satisfacţii.
În alte zone, fetele se adună în ajunul sărbătorii şi fac plăcinte, iar fix la nouă seară, năvălesc peste ele flăcăii şi începe petrecerea.
La sate, în ziua de Sfântul Nicoale, feciorii se organizează în cepe şi îşi aleg gazdă în casă căreia vor face repetiţiile pentru colindă de Crăciun şi de Anul Nou.
sursa: epresa.md