Afaceri

Moscova ar putea institui noi restricții la importul de fructe și legume din R. Moldova

Autoritatea rusă susține că mai mulți agenți economici din Republica Moldova importă produse din Uniunea Europeană, iar ulterior le reexportă în Federația Rusă ca producție proprie. Acest lucru este ilegal cu atît mai mult că mărfurile europene au fost interzise pe piața rusă.

„Volumul de produse vegetale, precum și morfologia lor sugerează faptul că sub pretextul că sînt din Moldova, se fac, de fapt, livrări de produse din UE. În acest sens, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea de a introduce restricții la importul de astfel de produse pentru companiile care au fost implicate în astfel de scheme ilegale”, se arată într-un comunicat al Rosselhoznadzor.

Autoritatea rusă intenționează să trimită un grup de experți în Republica Moldova pentru a urmări procesul de producție și produsele vegetale destinate exportului în Rusia. La rîndul lor, autoritățile belaruse susțin că în ultima lună au fost verificate peste o mie de certificate sanitare, iar în cazul a 48 dintre ele au fost depistate semne de falsificare. Ca urmare, producția a fost interzisă în Belarus.

Este al doilea avertisment enunțat de Serviciul fitosanitar rus în ultimele zece zile. Săptămîna trecută Rosselhoznadzor se declara îngrijorat de faptul că Serviciul de Stat pentru control semincer și protecția plantelor din Belarus "certifică produse ce nu sînt caracteristice Moldovei nici după tip, nici după soiuri de produse reglementate". În aceste condiții, "doar o vizită comună a specialiștilor ruși și belaruși în Moldova va oferi posibilitatea de a se afla adevărata origine a acestor produse".

Rosselhoznadzor anunța că a expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor o scrisoare în care solicită cît mai curînd informații despre „volumul recoltei în Moldova de produse supuse regimului de carantină”, dar și a exportului de astfel de produse, atît în Rusia, cît și în alte țări.

Solicitat de MOLDPRES, expertul IDIS ”Viitorul”, Viorel Chivriga, afirmă că aluzii că s-ar face reexporturi de produse din UE pe piața rusă au parvenit din partea unor companii din Moldova, dar și forțe politice. În acest caz „instituțiile statului, în primul rînd Serviciul Vamal, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și altele, ar fi trebuit imediat să se autosesizeze și să verifice pe cît de fondate sînt aceste acuzații”, este de părere expertul.

În cazul în care se constată că ”acuzațiile sînt nefondate, vinovații să fie sancționați”. Introducerea restricțiilor prejudiciază companiile, știrbesc imagina țării și implică costuri enorme pentru a restabili situația, de aceea reacția instituțiilor trebuie să fie imediată, menționează Viorel Chivriga.

La 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului, Republica Moldova a reluat eșalonat și cu titlu de experiment exporturile de fructe către Federația Rusă. 

Sursa: Moldpresa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *