Externe

Moscova s-a făcut de râs la ONU. Rusia lui Putin are 4 aliați – Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua și Siria / „Anexarea ilegală” a regiunilor ucrainene, condamnată de Adunarea Generală ONU

Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate covârșitoare anexarea proclamată de Rusia a patru regiuni ucrainene din estul și sudul Ucrainei.

Pe 12 octombrie, mai mult de trei sferturi din cei 193 de membri ai Adunării Generale au votat în favoarea unei rezoluții care a calificat demersul Moscovei drept ilegal. Doar Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus s-au alăturat Rusiei, votând împotriva rezoluției. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv China, India, Africa de Sud și Pakistan.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat pe Twitter că este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică #UNGA… Încercarea [Rusiei] de anexare nu are nicio valoare”.

Rezoluția „condamnă organizarea de către Federația Rusă a unor așa-zise referendumuri în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei” și „tentativa de anexare ilegală” a patru regiuni anunțată luna trecută de președintele Vladimir Putin.

Rezoluția mai solicită tuturor agențiilor ONU și internaționale să nu recunoască nicio modificare anunțată de Rusia a frontierelor și cere Moscovei „să revină imediat și necondiționat” asupra deciziilor sale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că votul „este un memento puternic că majoritatea covârșitoare a națiunilor sunt alături de Ucraina, în apărarea Cartei ONU și în opoziție fermă față de războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului său”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *