Multă lume din ţară, dar şi din afară, îşi pune întrebări unde se îndreaptă R. Moldova
De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. „UE va semna Acordul de Asociere cu Moldova atunci când va exista claritate cu privire la viitorul său parcurs”, a declarat analistul pentru Info-Prim Neo.
Victor Chirilă a menţionat că acum multă lume din ţară, dar şi din afară, îşi pune întrebări unde se îndreptă Republica Moldova. „Este capabilă această alianţă să ducă la bun sfârşit programul de guvernare? – iată ce se întreabă oficialii europeni. Cearta dintre politicieni scoate în evidenţă o serie de deficienţe instituţionale. Lupta nu se reduce la neînţelegeri între câteva persoane, este vorba de viziuni cu privire la funcţionalitatea alianţei, la viitorul ţării şi la funcţionarea sistemului politic”, a remarcat directorul APE.
Victor Chirilă spune că este regretabil faptul că negocierea Acordului de Asociere a devenit un subiect de luptă în interiorul alianţei de guvernământ. „Se transmite un semnal prost în toate capitalele europene. Cu siguranţă, acordul va fi negociat până la capăt, şansele ca el să fie parafat în acest an sunt mari. Un singur lucru poate împiedica parafarea lui – agravarea situaţiei politice din ţară. Sunt şanse să avem o claritate mai mare cât priveşte semnarea acestui acord în timpul apropiat, dar pentru aceasta avem nevoie de stabilitate. Or, ceea ce se întâmplă acum în ţară nu ne avantajează şi nu creează condiţiile propice pentru semnarea Acordului. UE va prefera să fie mai rezervată şi să aştepte ca situaţia să se calmeze şi să existe o claritate cu privire la viitorul Republicii Moldova”, consideră expertul în politică externă.
Cel mai bine pentru politicieni, în opinia sa, ar fi să rezolve problemele de comunicare, de coordonare. „Ar fi cazul ca politicienii să ţină cont de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Dar ei nu au învăţat nimic. Din păcate, se gândesc doar la interesele proprii. Ceea ce fac ei acum este un drum sigur spre prăpastie. Nu există alternativă, nu există alţi actori care i-ar înlocui şi ar promova programul de integrare europeană. Ar fi bine ca ei să revină la masa discuţiilor, să treacă peste supărări, frustrări şi neînţelegeri, să se comporte ca nişte lideri europeni, care pun mai presus interesele ţării şi nu rânza partidului sau pe cea personală”, a conchis Victor Chirilă.
La 13 februarie premierul Vlad Filat, a declarat că formaţiunea sa, PLDM, părăseşte acordul de constituire a AIE, semnat în 2010. A doua zi PLDM a creat un grup de lucru pentru elaborarea şi negocierea unui nou acord, pentru resetarea AIE.
Aşteptările Moldovei de semnare a Acordul de Asociere cu UE, care cuprinde şi Acordul de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, sunt legate de summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie anul curent.
Sursa: info-prim.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!