Muzicanţii au lăsat viorile, pentru că nu sunt indiferenţi faţă de viitorul Cetăţii
„Cum se poate ca, în secolul XXI, după ce au devenit cunoscute ororile inimaginabile ale comunismului, acel aparat de ucis oamenii, să se mai rostească măcar acest cuvânt? Nici nu pot să înţeleg cum, după 70 de ani de suferinţă, cineva ar putea vota din nou călăii. Oare cât îi mai trebuie omului ca să înţeleagă ce înseamnă comunismul?”, s-a întrebat în cadrul întrunirii Cristian Florea, dirijorul Orchestrei naţionale de cameră a R. Moldova, al cărui tată, fost deţinut politic, a fost ucis în 1974.
Compozitorul Eugen Doga, cel care abia în ultimii doi ani se consideră acasă la Chişinău, a atras atenţia că, pe 19 iunie, nu se va da lupta între doi contracandidaţi, ci va fi o adevărată bătălie între democraţie şi comunism, între nou şi vechi, progres şi regres, între viitor şi trecut. „Dacă dorim să fim liberi – iar artă fără libertate nu există -, atunci trebuie să alegem la cârmă un om care ţine la aceste valori”. Potrivit maestrului Doga, R. Moldova nu are prea mulţi politicieni care s-ar fi descurcat la fel de bine ca primarul Dorin Chirtoacă, în pofida blocajelor din toate părţile, şi care ar încerca să transforme Chişinăul într-o capitală europeană.
În ultimii patru ani, multe s-au schimbat în capitală, a remarcat şi scriitorul Nicolae Dabija. El a subliniat că, în ultimul timp, s-au făcut foarte multe pentru cultură, pentru artă, dar că artiştii nu au făcut suficient pentru Chirtoacă. „Un vot nu este de ajuns, noi trebuie să îi convingem pe cei indecişi să meargă la alegeri şi să voteze pentru un viitor mai prosper”, a conchis Nicolae Dabija.
Mai mult decât atât, oamenii de cultură au făcut apel către toţi chişinăuienii, în special, către vorbitorii de limba rusă, să se unească cu toţii şi să voteze împreună pentru democraţie, pentru libertate şi demnitate. „Duminică, vă rog din tot sufletul să veniţi pentru câteva minute la secţiile de votare şi să alegeţi democraţia. Votaţi pentru ca toţi copilaşii noştri să aibă un viitor frumos”, a îndemnat Nicolae Botgros.