Externe

Ne propunem să apropiem românii de pe ambele maluri ale Prutului…

Anume în acest scop, la 31 august 2011, a fost deschis Consulatul Onorific al R. Moldova la Timişoara. Astfel, de trei luni încoace, R. Moldova în capitala Banatului este reprezentată de către prof. univ. dr. Silviu Sofronie.

– Excelenţă, în ce va consta activitatea Consulatului Onorific de la Timişoara şi prin ce se deosebeşte un astfel de consulat de unul obişnuit?
– Consulatul de carieră deţine competenţa în materia eliberării de paşapoarte şi acte de stare civilă, de autentificare a procurilor sau a declaraţiilor, de certificare oficială a tranzacţiilor dintre RM, România şi ţările limitrofe, asigură documentaţia de călătorie sau de şedere în RM pentru cetăţenii din România, precum şi din alte ţări. În ceea ce priveşte Consulatul Onorific al RM de la Timişoara – de altfel, primul şi singurul Consulat Onorific al RM pe teritoriul României -, acesta are un spectru mai vast de activitate, care circumscrie cinci judeţe – Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.
Ne propunem să promovăm mai intens RM în zonă, precum şi zona Banatului în Moldova, să organizăm activităţi socio-culturale, de apropiere a celor două state româneşti, de cunoaştere şi accept reciproc. Vrem să stabilim legături economice, culturale şi sociale, să asigurăm contacte de lungă durată între cetăţenii RM şi cei ai României şi între instituţiile publice, să ne implicăm mai activ în activităţile academice şi cele economice.

– Pentru o legătură mai sigură cu RM, ştim că aţi desemnat o persoană responsabilă din partea Consulatului Onorific la Chişinău…
– Ideea a apărut pe parcurs. Există legături care nu pot fi făcute la telefon sau prin poştă, ci necesită a fi create personal. De aceea, într-adevăr, ne-am gândit la necesitatea de a stabili o persoană de legătură, care ar cunoaşte atât zona de vest a României, cât şi Republica Moldova, ca ţară de baştină.

– La Timişoara s-au stabilit foarte mulţi basarabeni – tineri care îşi fac studiile aici, familii, refugiaţi din anii ’40 ai secolului trecut. Cum intenţionaţi să ajutaţi această comunitate basarabeană?
– Nici nu mi-am imaginat iniţial cât de necesar poate fi un consulat onorific basarabean la Timişoara. Problemele cu care ni se adresează această comunitate sunt diferite – de la acţiuni de recuperare a averii de către cei refugiaţi din teritoriile fostei Românii Mari, inclusiv Basarabia şi Bucovina de Nord, până la cele ce ţin de redobândirea cetăţeniei române sau alte chestiuni ce privesc relaţiile dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

– Ce proiecte aţi planificat pentru anul 2012?
– Am făcut un plan destul de desfăşurat de proiecte, în mai multe sfere de activitate. Unul dintre acestea, în care m-am implicat şi în calitate de mentor, este programul „Succes în România”, destinat tinerilor veniţi în Timişoara, pe care am vrea să-i ajutăm să se adapteze mai bine. În domeniul cultural, în iulie 2012 vom organiza la Covasânt, judeţul Arad, în Tabăra de vară a Bisericii Ortodoxe, un festival al Românilor de Pretutindeni, la care vom invita români din Serbia, Ungaria, Albania, Moldova, Bulgaria, Ucraina, Estonia. Anul viitor, sperăm să aducem în România mai multe formaţii folclorice din RM, să organizăm o expoziţie a lucrărilor de artizanat, cu participarea meşterilor populari basarabeni, încă puţin cunoscuţi în această zonă. În plan economic, avem un program de colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara. Consulatul Onorific este reprezentant oficial al Camerei de Comerţ a RM în zonă, aşa că vom încerca să promovăm şi producţia din RM în zona de vest a României şi invers.

Irina Bâstriţchi,
pentru TIMPUL


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *