Ne uneste interesul iesirii din criza financiara

Procesul de largire a UE a impus ca principala prioritate externa relatiile de buna vecinatate. Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” se bazeaza pe angajamentul partenerilor fata de valori comune europene – dezvoltarea economica si sociala, democratie, promovarea valorilor culturale si asigurarea securitatii in aceasta zona. Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, a acordat un interviu pentru TIMPUL.
– Domnule Constantin Simirad, ce importanta are Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”? In conditiile guvernarii fortelor de stanga, credeti ca e posibil un real succes in dezvoltarea acestei structuri?
– Ne uneste interesul de a iesi din criza financiara printr-o dezvoltare a schimburilor economice, care au fost neglijate. Aceasta zona se afla la marginea UE. Prin urmare, am putea profita de aceasta situare geografica si sa ne deschidem catre vasta zona din estul Romaniei. Fortele de stanga nu vor putea sa invinga intr-un sistem in care economia de piata si-a aratat clar superioritatea in toate privintele. Anume economia de piata face functionala o economie. Chiar daca exista crize, totusi, progresul din proprietatea privata este incomparabil cu cel din proprietatea socialista. Administratorul cel mai prost e statul.
– Ce miza puneti pe dezvoltarea euroregiunii?
– Am elaborat o strategie de dezvoltare a euroregiunii pana in 2013 si am supus-o unei dezbateri. A fost adoptata de catre presedintii de raioane si de presedintii consiliilor judetene. Speram ca o vom pune in practica.
– Care sunt piedicile in calea eforturilor dvs.?
– Schimburile economice nu sunt satisfacatoare, din cauza neincrederii unora in ceilalti. Si cu Ucraina am avea multe interese economice, insa, si in cazul acesta, nici oamenii de afaceri si nici bancile nu se implica cu toata increderea.
– E posibila o dinamizare a relatiilor noastre economice?
– Avem nevoie de mare rabdare. Dinamizarea relatiilor economice cu o tara sau alta tine de competenta guvernelor. Totusi, si la nivel administrativ local putem incuraja schimburile economice prin relatii excelente cu omologii nostri din Ucraina si din RM.
– Autoritatile locale din RM nu au suficiente imputerniciri…
– Si nici putere economica. Raioanele sunt foarte mici si nu dispun de posibilitatea unui schimb economic la nivel de tara. Acestea ar fi necesar sa fie organizate in regiuni mai mari, ca sa poata initia astfel de schimburi economice. Chiar si Romania are unitatile administrativ-teritoriale organizate in judete foarte mici, astfel ca, pe viitor, e posibil sa le reorganizam in puteri economice mai importante si atunci schimburile economice vor fi pe masura.