Nevoia de prioritizare și protestul din 7 iunie
Prin urmare, se cade să salut deschiderea unora de a vedea dincolo de tricoloruri, fără a-mi da neapărat dreptate. Dar, în același timp, trebuie să vin cu un șir de precizări adresate celor care s-au grăbit să mă acuze de lucruri neadevărate și neargumentate, majoritatea dintre ele atentând la valorile mele și la ideile în care cred.
Așadar, să le luăm pe rând. Îmi doresc reUnirea Republicii Moldova cu România, precum mi-aș fi dorit reUnirea cu orice comunitate istorică vecină actualului stat român, în care majoritatea locuitorilor să se autodeclare români și să-și dorească același lucru, la fel ca înainte de ocupația sovietică. Țin la dovedirea acestor realități prin metode transparente, moderne, bazate pe date empirice, nu pe speculații, speranțe și denaturări. Chiar dacă pentru mulți dintre noi, aceste manifestări se compun într-un tip de gândire de tip „wishful thinking” (gândire bazată pe aspirații, să-i zicem) și denotă mai degrabă bună-intenție, decât rea-intenție. Cu toate că această gândire bazată pe aspirații ne poate ajuta uneori să depășim unele greutăți personale, aplicată unor procese sociale comune, ea ne poate genera mari probleme. Aceste procese cer, mai degrabă, o gândire bazată pe argumente, refuzată de către liderii Acțiunii 2012 pentru susținătorii lor.
Nu am criticat niciodată participanții la protestele de stradă organizate de platforma unionistă și nici nu aș îndrăzni să o fac. Din contra, mereu le-am apărat în public dreptul de a se manifesta liber și neîngrădit de stat, sau, mai rău, de niște indivizi scelerați și motivați de Kremlin (vezi agresiunile infractorilor antieuropeni și antiunioniști de la Bălți). Nu aș avea niciun motiv să-i numesc pe manifestanți „coborâți de pe stadion”, „legionari”, „extremiști”, sau „revizioniști”, din simplul motiv că aș generaliza și chiar aș minți. Cei care folosesc abuziv aceste etichete fie nu știu despre ce vorbesc, fie sunt motivați de Kremlin să o facă. „Mâna Moscovei”, oricât de hilară a devenit această expresie datorită unor lideri populiști, chiar funcționează uneori, din păcate pentru oamenii civilizați.
În plus, îi cunosc personal pe mulți dintre participanții la manifestațiile unioniste și pot să afirm că aceștia sunt oameni perfect integrați în societate, având convingeri democratice și proeuropene. Ei nu sunt solidari cu abordările anarhiste ale liderilor A2012, care desconsideră instituțiile celor două state, insultă pe oricine nu este de acord cu ei și care încearcă prin manipulare și propagandă să se transforme în niște idoli falși, pe modelul patentat de Iurie Roșca. Cetățenii bine-intenționați sunt prezenți la manifestații datorită aspirațiilor unioniste pe care le au și pe care nu au șansa să le exteriorizeze altfel. Tocmai din acest motiv mă simt dator să intervin, de fiecare dată, în dezbaterea publică, îndemnând la calcul, rațiune și viziune.
Iar asta presupune și prioritizare. Oamenii nu sunt un izvor nesecat de energie, iar atâta timp cât energia lor este îndreptată de niște propagandiști perverși pe niște drumuri fără destinație, nici un efort și nici un sacrificiu nu va fi suficient pentru a produce schimbarea. Astăzi suntem în situația de a ne seta prioritățile cu șanse reale de a se realiza, drumul nostru căpătând o destinație. Lupta anticorupție și europenizarea, cu toate elementele care li se subsumează, trebuie să beneficieze de toate energiile noastre. Doar în felul acesta vom putea seta o agendă publică eficientă și în conformitate cu aspirațiile majorității cetățenilor moldoveni, indiferent de etnie, religie sau orientare. BOP din aprilie arăta că anume corupția guvernanților și sărăcia sunt cele mai mari probleme ale societății. Faptul că RM nu este unită cu România nu există printre prioritățile cetățenilor, încă. Prin urmare, doar pe această dimensiune putem genera schimbări sistemice, dar și dureri de cap celor de la putere, care vor fi nevoiți să transmită în sursele lor media știri și despre protestele anticorupție, nu doar despre cele unioniste, cum au făcut până acum. De aceea, este necesară o participare cât mai mare la protestul din 7 iunie, de la ora 12, din PMAN, indiferent de opțiunile unioniste, stataliste, geopolitice, de originea etnică sau geografică și de preferințele politice. Aceasta este prioritatea 0 acum. Pe celelalte le vom lua pe rând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!