Politică

Nicolae Negru: Dacă Filat este sincer, trebuie să se oprească aici

De data aceasta fracţinea PCRM nu stă la o parte, ci se implică direct, ca aliat al PLDM, influenţând mersul confruntării. Lupu şi Ghimpu îi acuză pe liberal-democraţi de intenţii distructive coordonate cu comuniştii şi se pare că există o înţelegere prealabilă între Filat şi Voronin în această chestiune.

Tabloul e gri

Dar tabloul nu e numai alb şi negru. Insistenţa, care sună uneori speculativ, a liderului PLDM de a obţine demiterea unor demnitari este egalată de refuzul şi chiar încăpăţânarea liderilor PD şi PL de a nu admite acest lucru. Din declaraţiile lui Ghimpu deducem că premierul Filat a încercat să rezolve problema demiterilor şi depolitizării unor instituţii în cadrul AIE. Însă liderul PL i-ar fi cerut premierului să nu ridice chestiunea demiterii directorului SIS până în noiembrie, când la Chişinău va avea loc o întrunire a şefilor serviciilor secrete din sud-estul Europei. …

PLDM nu şi-a făcut lucrul pentru acasă

Pe de altă parte, nici PLDM nu şi-a făcut bine lucrul pe acasă. Consilierii premierului nu au studiat suficient de bine legile, ca să-şi dea seama că nu e simplu de demis un procuror general, chiar dacă acest lucru l-ar dori toate fracţiunile parlamentare. Are dreptate Marian Lupu când spune că poate veni cu iniţiativa demiterii procurorului general doar în anumite condiţii. Conform Articolul 66 (4) al Legii privind Procuratura Generală, „Procurorul General poate fi eliberat din funcţie înainte de expirarea mandatului de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, în cazurile b) depunerii cererii de eliberare din proprie iniţiativă; g) pronunţării unei sentinţe definitive de condamnare; h) pierderii cetăţeniei Republicii Moldova”. Legea a fost scrisă cu scopul de a-i asigura procurorului general deplina independenţă de factorul politic. Legiuitorii, urmând modelele occidentale, nu au prevăzut că în această funcţie poate fi numită o persoană necunoscută, incapabilă sau nedoritoare, din anumite motive, să-şi onoreze misiunea. Premierul Filat a dat în bară, a „supralicitat”, declarând ritos că Lupu va fi schimbat dacă nu va iniţia procedura de demitere a lui Zubco. Lupu nu are dreptul să o facă şi, dacă va fi demis pentru că refuză, se va comite o fărădelege pe care va trebui să şi-o asume Filat împreună cu vina de a fi distrus AIE. Aceasta nu i se va ierta. Da, Lupu nu este monument, dar nu poate fi schimbat decât printr-o cârdăşie cu comuniştii. Dacă liderul PLDM este sincer când spune că nu va fi cel care va distruge AIE, trebuie să se oprească aici.

Totuşi, Cartagina trebuie distrusă

Totuşi, Zubco trebuie demis şi ar face bine, dacă ar urma exemplul şefului CNPF. Dacă refuză să plece, lucrul acesta se poate face prin adoptarea unor amendamente la legea în vigoare, care să asigure depolitizarea reală a funcţiei procurorului general. Liderii AIE trebuie să ajungă la o înţelegere în acest sens. Încercând să-l scoată pe dl Zubco basma curată, spunând că prin demiterea sa se urmăreşte „ascunderea unor dosare la adresa unor deputaţi şi membri de guvern” (care sunt acestea?) Lupu trişează urât şi nu face decât să împingă PLDM spre PCRM. Interesul de a-l menţine pe Zubco în funcţie nu poate fi mai mare decât interesul de a menţine AIE. Înverşunarea cu care este apărat procurorul general merită o altă cauză. Numai după ce va fi înlocuit cu o altă persoană în afara oricăror suspiciuni, agreată de toate partidele AIE, se va putea vorbi despre vina lui Filat de a fi distrus Alianţa. Până atunci, vina va fi a lui Lupu şi Ghimpu.  

Autor: Nicolae Negru
Sursa:
Jurnal de Chişinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *