CSI / RusiaOpinii și Editoriale

Nicolae Negru: De ce tace Putin

Kremlinul lovit de două drone la începutul zilei de 3 mai – evenimentul rămâne în continuare o enigmă din cele mai greu de descifrat, de o semnificație simbolică profundă, șocantă pentru cetățenii ruși. Un eventual atac cu drone asupra Casei Albe de la Washington e mai simplu de imaginat, reședința președintelui american nu a fost concepută ca o cetate, nu e izolată de restul clădirilor din oraș și cetățenilor americani nu li s-a creat convingerea că acolo s-ar afla centrul sacral al țării lor. Ba, dimpotrivă, Casa Albă este nu de puține ori ținta unor atacuri spectaculoase ca în filmele de la Hollywood, ceea ce nu își pot permite regizorii ruși, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Fie că a fost înscenat de serviciile speciale ale Rusiei, pentru a răscoli jăraticul patriotismului rus, și ca pretext pentru o nouă mobilizare și escaladare a războiului, pentru a-l omorî pe Zelenski, după cum consideră unii analiști, fie că e vorba despre un „act terorist” aparținând ucrainenilor, pentru a-l nimici pe Putin, după cum spun autoritățile ruse, fie că organizatorii atacului reprezintă o a treia forță, internă, din Rusia, care luptă cu regimul lui Putin, după cum presupun unii observatori ucraineni, evenimentul este umilitor pentru Putin, nu transmite un mesaj optimist pentru cetățenii Federației Ruse. De aceea, probabil, mass-media de la Moscova a avut nevoie de 12 ore pentru a difuza știrea respectivă, fără însă a se referi la prima și ultima ipoteze și fără a le arăta rușilor imaginea cea mai șocantă – a unei cupole a Kremlinului arzând.

Ideea unei operațiuni a serviciilor secrete ruse ne duce imediat cu gândul la incendierea Reichstagului în Germania, în noaptea de 27 februarie 1933, după care a urmat suspendarea drepturilor constituționale și consolidarea regimului nazist. Însă orice ar dori să mai consolideze Putin, aceasta vine cu un preț prea mare pentru el: al dezamăgirii și demoralizării cetățenilor, al compromiterii apărării antiaeriene și, inevitabil, a regimului actual din Rusia. Incendierea Kremlinului îl poate lovi ca un bumerang pe el însuși, denotă carențe grave în exercitarea puterii de stat, de aceea e puțin probabil că s-a făcut cu acordul său.

Cât privește pretextul pentru a-l ucide pe Zelenski… Până acum Putin nu a avut nevoie de pretexte pentru a încerca să-l nimicească pe omologul său ucrainean, dar nu a reușit… Va lovi el acum Kievul cu arma nucleară pentru a-l scoate din joc pe Zelenski cu prețul vieții altor câteva milioane de ucraineni, știind că răspunsul ar putea fi dezastruos și pentru el personal, și pentru armata rusă, după cum l-au avertizat americanii?

Deși consilierul oficiului prezidențial al lui Volodimir Zelenski declară că „Ucraina nu are nimic de a face cu atacul dronelor asupra Kremlinului”, deoarece aceasta ar provoca Kremlinul să lanseze mai multe rachete spre Ucraina și nu ar fi logic ca ucrainenii să-și dorească aceasta, ipoteza că Kievul a fost implicat, într-un fel sau altul, nu este exclusă nici de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), care a emis primul ipoteza unei înscenări „cu atenție” de către Moscova. Iar din punctul de vedere al generalului american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, „după 14 luni de lovituri fatale asupra țintelor civile din Ucraina, lamentația Kremlinului privind lovitura cu drone care au atins Kremlinul merită zero simpatie”. Orice ar spune Kievul oficial, atacul asupra Kremlinului îi folosește, fiindcă îi bucură, le dă speranțe ucrainenilor și susținătorilor Ucrainei din lumea întreagă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Putin va participa pe 9 mai la parada din Piața Roșie, anulând astfel și presupunerea că atacul asupra Kremlinului ar fi fost regizat pentru a suspenda sau a reduce la minimum acțiunile festive cu prilejul „Zilei Victoriei”. Kremlinul a amenințat că va răspunde la lovitura pe care o atribuie ucrainenilor mai târziu, când vor considera că e momentul, ceea ce înseamnă că sentimentul răzbunării e ținut sub control sau că Moscova nu e pregătită pentru acțiuni decisive. Putin însă tace. E o tăcere grăitoare, motivată, obișnuită pentru el după lovituri grele. El nu arată nici mai deștept, nici mai iscusit, nici mai puternic după ce două drone au survolat și au explodat deasupra Kremlinului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *